Rusalii 2021. Ce este bine să dai astăzi de pomană, dacă mergi la biserică

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 20 iun 2021, 09:30

Rusaliile 2021 se sărbătoresc astăzi și mâine. Dacă mergeți la biserică, iată ce este bine să dați de pomană.

Rusaliile nu au o dată fixă în calendar, ci se sărbătoresc la 50 de zile de la Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Cincizecimea.

Rusaliile, cea mai veche sărbătoare creștină

Astăzi este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătorite Rusaliile sau Cincizecimea, cum mai este cunoscută în popor această zi.

Aceasta este cea mai veche sărbătoare creștină și reprezintă, de fapt, ziua în care s-a format Biserica. La începutul creștinismului, de Rusalii se sărbătorea atât Pogorârea Sfântului Duh, cât și Înălțarea Domnului.

Din anul 400, cele două mari sărbători au fost separate. Astfel, Înălțarea Domnului are loc la 40 de zile după Paște, iar Rusaliile la 50 de zile de la Înviere.

Această sărbătoare amintește de momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. De atunci, s-a format Biserica lui Iisus Hristos, la Ierusalim.

Din momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât peste Apostoli, aceștia au început să vorbească în mai multe limbi necunoscute și astfel au reușit să predea învățăturile Mântuitorului.

Chiar și iudeii veniți la Ierusalim din tot Orientul au ințeles ceea ce grăiau Apostolii, pentru că aceștia spuneau predicile în toate limbile.

În 2021, Rusaliile sunt sărbătorite pe 20 iunie. Este o sărbătoare care, chiar dacă nu are o dată fixă în calendar, pică întotdeauna duminica, la fel ca și Paștele. Luni, 21 iunie, are loc a doua zi de Rusalii, sau Sfânta Treime.

Începând din 2008, românii beneficiază de două zile libere de la stat, de Rusalii.

Ce trebuie să dați de pomană de Rusalii

Fiind vorba de o sărbătoare importantă, este bine ca de Rusalii să mergeți la biserică, iar după aceea să dați de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În această zi, se spune că trebuie să împărțiți vase de lut, căni și străchini, în care să puneți lapte, vin și apă. Este bine ca vasele să fie împodobite cu flori, iar deasupra să fie un colac.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

În unele regiuni ale țării, oamenii dau de pomană orez cu lapte și cireșe.

Se spune că de Rusalii, trebuie să mergeți la cimitir, să curățați mormintele și să puneți flori proaspete și lumânări pentru cei care au decedat.

În popor, se crede că sufletele celor adormiți umblă pe pământ de la Înviere și se reîntorc în morminte de Rusalii. Dacă pomenile pe care le primesc sunt satisfăcătoare, aceștia pleacă împăcați de pe pământ.

Numele acestei sărbători vine de la cuvântul latinesc "rosalia", care înseamnă trandafir. Tocmai de aceea, este bine să puneți trandafiri pe vasele pe care le împărțiți în această zi.

În anumite zone ale țării, oamenii consideră că Rusaliile sunt, de fapt, iele. Acestea stau pe lângă izvoare și îi atrag pe oameni cu ajutorul cântecelor lor.

Cine se oprește să le asculte, se îmbolnăvește și poate fi salvat doar cu descântecele din bătrâni.

Tot de Rusalii, are loc și colindul călușarilor. Mai mulți băieți cântă prin sate și merg din casă în casă, pentru a prezenta dansul călușarilor. Cei care îi primesc vor avea parte de sănătate tot anul.

În alte regiuni, se obișnuiește ca de Rusalii, femeile să ungă tocurile ușilor și ferestrelor cu usturoi. În acest fel, se crede că respectiva casă va fi ferită de rele.

Dacă în ziua de Rusalii, vremea este frumoasă, anul va fi roditor.

Nu este bine să munciți la câmp, să stați în vie sau să mergeți singur în locuri pustii de Rusalii, pentru că riscați să vă întâlniți cu ielele.

Din ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, femeile nu mai au voie să culeagă plante de leac, pentru că acestea nu-și vor face efectul.

 

Taguri: