Sărbătoarea Rusaliilor, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători și sunt considerate în tradiția creștină ziua întemeierii Bisericii.
Rusalii 2023. Ce semnificație au Rusaliile în tradiția românească
Sărbătoarea Rusaliilor, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, și este prăznuită la 50 de zile de la Paște, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută și ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creștinism 3.000
Sărbătoarea marca, spre sfârșitul secolului al IV-lea, un dublu eveniment, mai exact Înălțarea Domnului, dar și Pogorârea Duhului Sfânt.
Citește și: Zile libere 2023. Se acordă 3 zile libere în plus în anul 2023 pentru anumite categorii de angajați
Sărbătoarea Cinzecimii este sărbătoarea Sfintei Treimi, deoarece prin pogorârea Duhului Sfânt, ortodocșii se încredințează de faptul că Dumnezeu este Treimic.
După ce Sfinții Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând la sorți, s-au dus în toate părțile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credința în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim, iar
prin Sfinții Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârșesc în Biserică de către preoți şi episcopi.Semnificația acestei zile constă în aceea că de acum, Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spațiu fără prezența personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În iconografia creștină Duhul Sfânt este simbolizat de un porumbel alb.
Tradiții de Rusalii
În credința populară, Rusaliile sunt văzute și ca spirite ale morților, numite în popor iele sau zâne rele. Astfel, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, spiritele morților refuză să se mai întoarcă în morminte şi încep să le facă rele oamenilor, iar pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.
În superstiția românească se spune că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele și dansul lor, să ia mințile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamănă cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului călușarilor. Dansul Călușarilor este remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor” ce i-a luat mințile. Dansul Călușarilor anulează vraja de care este cuprins cel sedus şi pune pe fugă ielele.
Tot în această zi se leagă şi alte tradiții şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, spre exemplu, oamenii își împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Ce nu ai voie să faci de Rusalii
În unele zone din țară, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.
În această duminică nu e bine să te urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă.
Când se sărbătoresc Rusaliile în 2023
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox Rusaliile cad în a 50-a zi de la Învierea Domnului. Ținând cont că Paștele cade pe data de 16 aprilie, ziua de Rusalii va fi pe data de 28 mai în 2023.
Sursă: ro.wikipedia.org