Rusalii 2023. Pe ce dată pică Pogorârea Sfântului Duh în 2023

Autor: Amalia Georgescu

De Rusalii, credincioșii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh

Sursa: PixaBay

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Iată când pică Rusaliile 2023 și ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi.

De Rusalii 2023 este motiv de sărbătoare pentru toți credincioșii. Pe ce dată pică Rusaliile în 2023 și ce înseamnă, de fapt, Pogorârea Sfântului Duh? 

Rusalii 2023. Când pică sărbătoarea în acest an? 

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai importante de peste an, astfel că este respectată de toți credincioșii. Rusaliile nu se sărbătoresc la dată fixă, ci în fiecare an, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este calculată în funcție de data înălțării Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform rânduielilor bisericești, Rusaliile se sărbătoresc la zece zile după Înălțarea lui Iisus Hristos, adică la 50 de zile de la momentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Astfel, în fiecare an, data la care sunt sărbătorite Rusaliile este alta, având în vedere că nici Învierea Mântuitorului Iisus Hristos nu pică la o dată fixă.

În anul 2023, Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh pică de pe data de 4 iunie. A doua zi, pe 5 iunie 2023, creștinii ortodocși prăznuiesc Lunea Sfântului Duh, aceasta fiind a doua zi de Rusalii.

Atât de Rusalii 2023, cât și a doua zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie. 

Citește și: Când pică Crăciunul în 2023. Iată când vor sărbători românii Nașterea Domnului anul viitor și de câte zile libere vor beneficia

Ce sărbătoresc credincioșii de Rusalii? 

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători din religia creștină. În această zi, în toate bisericile este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La început, sărbătoarea Rusaliilor avea o semnificație dublă. Mai exact, această sărbătoare era dedicată atât Pogorârii Duhului Sfânt, cât și Înălțării lui Iisus Hristos. Ulterior, undeva în jurul anului 400, cele 2 sărbători au fost separate, potrivit crestinortodox.ro.

Rusaliile amintesc de momentul în care Dumnezeu a trimis pe Sfântul Duh peste Apostolii adunați în Ierusalim. În trecut, catehumenii primeau botezul în această zi, motiv pentru care era o zi de sărbătoare. 

Biserica spune că după Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au putut vorbi în limbi care până atunci le erau necunoscute. Astfel, ei au putut să predice cuvântul Domnului și învățăturile lui Iisus Hristos în diferite limbi, putând să ducă mai departe credința, către alte neamuri. 

De Rusalii 2023, românii au parte de o minivacanță 

În fiecare an, românii beneficiază de zile libere legale de Rusalii, având în vedere că este o sărbătoare legală.

Rusaliile se sărbătoresc de fiecare dată duminica, însă și a doua zi de Rusalii este zi liberă. Astfel, în 2023, românii vor fi liberi de Rusalii, mai exact pe 4 și 5 iunie. 

În plus, bugetarii vor avea parte de o minivacanță de 5 zile la începutul lunii iunie. Ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este zi liberă, iar pentru a face legătura cu sărbătoarea Rusaliilor, Guvernul a decis ca și 2 iunie 2023 să fie zi liberă. Acest lucru înseamnă că angajații de la stat vor fi liberi în intervalul 1-5 iunie 2023, urmând ca ziua de 2 iunie să fie recuperată ulterior.

În cazul angajaților de la privat, minivacanța de Rusalii va dura 5 zile doar dacă se va decide acest lucru la nivelul companiei în care activează. 

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2023. Vezi când sărbătorim Duminica Floriilor în următorii 8 ani. Tradiții și obiceiuri pentru Intrarea Domnului în Ierusalim