Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 feb 2024, 05:15

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

La 50 de zile după Învierea Domnului creștinii ortodocși celebrează Pogorârea Duhului Sfânt.

Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină care se prăznuiește în duminica de după 50 de zile de la Sărbătoarea de Paște. În această zi, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Asta pentru a le merge bine pe parcursul anului.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii păstrate din străbuni

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România.

Astfel românii se bucură de o minivacanță cu prilejul acestei sărbători. Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Sărbătoarea Rusaliilor se mai numește și Cincizecime.

Citește și: Rugăciune pentru Înălțarea Domnului: Aduce noroc și sănătate în familie

De Rusalii, este o zi în care nu se lucrează, iar acest obicei nu se păstrează doar în România ci și în Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, precum și în

unele cantoane din Elveția sau regiuni din Norvegia sau Ungaria. Interesant este că în țări ortodoxe precum Bulgaria sau Rusia în a doua zi de Rusalii se lucrează, așa cum se întâmplă în țările catolice Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia etc.

În România, se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

Potrivit tradiției românești se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează încă tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite, iar cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele.

În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Totodată, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

O sărbătoare așa de mare și complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri întâlnite cu precădere în satele și orașele mai mici.

Unul dintre acestea este Dansul Călușarilor, un obicei întâlnit mai ales în zona Olteniei, acesta fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.

Citește și: Sărbători religioase în mai 2023: Pe ce dată pică Sf. Constantin și Elena și Înălțarea Domnului?

Ce nu ai voie să faci de Rusalii?

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea,  în zilele de Rusalii  nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Sursă: playtech.ro