Rusia a confiscat și a transformat în bun public biroul laureatului Premiului Nobel pentru Pace. Decizia a fost luată la doar câteva ore de când Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat.
Rusia a confiscat și a transformat în bun public biroul laureatului Premiului Nobel pentru Pace
Conform dw.com, o instanță din Rusia a ordonat „să devină proprietate de stat” Biroul Memorial din Moscova.
Un tribunal rus a dat ordinul ieri, 7 octombrie, după ce s-a anunțat că, alături de un activist din Belarus, Ales Bialiatski, Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat și de Memorial, împreună cu Centrul ucrainean pentru libertăți civile.
În luna decembrie 2021, Memorial a fost dizolvat de către autoritățile din Rusia. „Suntem recunoscători Comitetului Nobel, pentru că ne-a onorat cu acest premiu", a declarat Memorial, după ce nu a reușit să împiedice justiția rusă în ceea ce privește confiscarea biroului.
Memorial este una dintre organizațiile rusești care luptă pentru drepturile omului, fiind și una dintre cele mai apreciate.
Aceasta a documentat mai multe crime de război care au avut loc în timpul regimului lui Stalin al Uniunii Sovietice.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Memorial a fost acuzat de propagarea unei imagini false despre URSS
Unul dintre reprezentanții biroului procurorului general susține că Memorial este responsabil pentru reabilitarea criminalilor „naziști”, pentru discreditarea autorităților, dar și pentru propagarea unei imagini false despre URSS.
Cu toate acestea, Memorial a anunțat că activitățile sale nu se vor încheia, chiar dacă biroul este confiscat.
„Memorial- este o rețea, sunt oameni, este o mișcare. Nu este posibil să se interzică memoria și libertatea”, a spus Memorial.
În anul 2006, Memorial a intrat în vizorul Rusiei și i-a fost trimis un avertisment, urmând ca, opt ani mai târziu, să fie trecut pe lista „agenților străini”, Moscova motivând că este finanțată de țările din afară.
Citeste si: Ramzan Kadirov a intrat în Cartea Recordurilor. Liderul cecen este cel mai sancționat om din lume
Începând cu anul 2014, Memorial a documentat crimele de război ce au avut loc în timpul războiului din Donbass și a monitorizat și persecuțiile politice realizate în Peninsula Crimeea. Mai mult decât atât, după ce a început războiul din Ucraina, Centrul pentru Libertăți Civile a depus eforturi considerabile pentru a identifica toate crimele de război care au fost efectuate împotriva ucrainenilor.
Pentru închiderea Memorial, Rusia s-a folosit de pretextul lipsei etichetei „agent străin”, care ar fi trebuit să marcheze postările din mediul online, așa cum este cerut de către lege.