Rusia a făcut anunțul! Soldații ruși, inclusiv cei care se predau, vor face până la 15 ani de închisoare pentru comiterea de acte de război. Modificările Codului Penal

Autor: Lavinia Medrea

Soldații ruși vor face până la 15 ani de închisoare pentru comiterea de acte de război

Sursa: Twitter

Parlamentarii Rusiei au introdus modificări în Codul Penal potrivit cărora persoanele care comit acte de război fac închisoare de până la 15 ani, inclusiv soldații care se predau, în condițiile în care armata Rusiei are parte de pierderi mari în Ucraina, potrivit The Moscow Times.

Predarea voluntară și jafurile sunt pedepsite de la 10 până la 15 ani de închisoare, iar comiterea lor pe timp de „mobilizare, lege marțială și în timp de război” este menționată drept infracțiune gravă.

Actele de război, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare

Dezertarea în timpul mobilizării sau pe timp de război se pedepsește cu până la 10 ani, potrivit proiectului de lege construit de membrii tuturor partidelor reprezentate în parlament.

Persoanele care refuză să se alăture războiului din motive de conștiință sau religioase primesc pedepse de până la trei ani de închisoare, pe timp de război.

Citeste si: Lovitură dură pentru Putin, la aproape șapte luni de război. Rusia a pierdut controlul total asupra regiunii Lugansk

Duma de Stat a făcut modificările la Codul penal cu unanimitate de voturi, dar acestea vor intra în vigoare doar după ce președintele Vladimir Putin  va semna promulgarea legii.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Duma de Stat introduce conceptele de „mobilizare, lege marțială și timp de război” în Codul Penal

Proiectul adoptat de Duma de Stat vine cu conceptele de „mobilizare, lege marțială și timp de război”, nemenționate anterior în Codul Penal rus, conform avocatului pentru drepturile omului, Pavel Cikov.

Olga Kovitidi, coautor al modificărilor făcute în Codul Penal, a declarat că mobilizarea generală nu este introdusă în Rusia, iar schimbările se vor aplica doar atunci când este declarată lege marțială.

„Astăzi sunt multe afirmații că a fost adoptată o lege a mobilizării.

Nu este adevărat. În ceea ce privește această lege, mobilizarea nu a fost anunțată în țară. Întărirea (nr. sancțiunilor) este valabilă numai în timpul războiului, a legii marțiale. Când situația este mai stabilă, atunci aceste măsuri dure, suficient de dure, nu vor fi aplicate”, a declarat Olga Kovitidi.

Citeste si: Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia! Liderul Rusiei vrea să trimită noi forțe în Ucraina

Rusia nu a introdus lege marțială, având în vedere că Moscova nu recunoaște că a pornit un război în Ucraina, ci spune că face o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru „demilitarizare și denazificare”.

După ce Ucraina a avut succes cu contraofensiva în Harkov, un deputat al partidului liderului Vladimir Putin a solicitat mobilizare generală pentru război, dar a fost refuzat.

„În acest moment, nu, acest lucru este exclus”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.