Rusia acuză SUA că „adaugă combustibil la foc” prin trimiterea de rachete cu rază mai mare de acțiune în Kiev

Autor: Lavinia Medrea

Rusia acuză SUA că „adaugă combustibil la foc” prin trimiterea de rachete cu rază mai mare de acțiune în Kiev

Sursa: Twitter

Rusia a acuzat SUA că încearcă să prelungească războiul din Ucraina după ce președintele Biden a declarat că va furniza Kievului noi rachete cu rază lungă de acțiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că SUA „aruncă intenționat gaz pe foc” cu aceste livrări.

Rusia acuză SUA de prelungirea intenționată a războiului prin trimiterea rachetelor cu rază mai mare de acțiune în Kiev

„Astfel de livrări nu contribuie la dorința conducerii ucrainene de a relua negocierile de pace”, a adăugat el.

De asemenea, guvernul german a promis să trimită un sistem de apărare aeriană Ucrainei.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat în fața parlamentarilor că sistemul IRIS-T este cel mai modern pe care îl deține Germania și ar permite Ucrainei să apere un oraș întreg împotriva atacurilor aeriene rusești.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a atacat livrările și a declarat că anunțul lui Joe Biden a crescut riscul ca o  „țară terță” să fie târâtă în conflict.

Citeste si: Atac armat la un spital din Tulsa, comis la 101 ani de la masacru. Aproximativ 300 de persoane au murit, iar alte 800 au fost grav rănite în cel mai sângeros masacru din istoria SUA

Rachetele cu rază lungă de acțiune urmează să ajute trupele ucrainene să lovească mai precis forțele inamice de la o distanță mai mare.

Anterior, SUA nu au fost dispuse să furnizeze armele de teamă că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ținte din Rusia, dar SUA afirmă că Ucraina a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Un oficial american de rang înalt a declarat că noul pachet de arme va include patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 (HIMARS).

„Acestea sunt sisteme ghidate de precizie cu rază de acțiune extinsă. Și astfel, pentru ținte de mare valoare care să le permită să mențină o parte din presiunea asupra forțelor ucrainene de pe front, credem că aceste sisteme vor fi foarte utile”, a declarat subsecretarul pentru apărare, Dr. Colin H. Kahl.

Sistemele pot lansa mai multe rachete ghidate cu precizie asupra unor ținte aflate la o distanță de până la 70 km- mult mai departe decât artileria de care dispune în prezent Ucraina.

De asemenea, se crede că acestea sunt mai precise decât echivalentele lor rusești.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Oficialii de la Casa Albă au fost de acord să furnizeze rachetele, au spus ei, numai după ce au obținut asigurări din partea președintelui Volodomir Zelenski că armele nu vor fi folosite pentru a ataca

ținte din interiorul Rusiei.

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a transmis, miercuri, Joe Biden.

De asemenea, liderul ucrainean a confirmat acest lucru într-un interviu pentru rețeaua americană Newsmax.

„Nu suntem interesați de ceea ce se întâmplă în Rusia”, a spus el. „Suntem interesați doar de propriul nostru teritoriu din Ucraina”.

„Pentru a avea încredere, trebuie să avem experiența îndeplinirii promisiunilor Kievului, dar nu există niciuna”, a spus Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Ria.

Citeste si: Statele Unite ale Americii și Taiwan se unesc împotriva Chinei. O uniune între forțele celor două state ar putea avea loc

Referindu-se la anunțul SUA, el a spus: „Credem că SUA adaugă direct și intenționat combustibil la focul... Este evident că SUA menține linia că va lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”.

Cele mai recente rachete vor fi piesa centrală a unui pachet de sprijin de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va fi prezentat oficial în cursul zilei de miercuri, au declarat oficialii Casei Albe.

Volodimir Zelenski acuză Rusia de „nebunie” după atacurile asupra Severodonetskului

Între timp, luptele s-au intensificat în jurul orașului Severodonetsk, situat în estul țării, unde șeful administrației orașului spune că forțele ucrainene dețin acum doar 20% din oraș.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „nebunie” după ce trupele sale au vizat fabrica chimică Azot din oraș în timpul unui baraj de artilerie.

Șeful regiunii, Serhiy Gaidai, a declarat că civilii s-au adăpostit de atacurile cu rachete și artilerie la uzină.

„Sunt civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulți, dar nu va fi o a doua Azovstal, deoarece acea uzină avea un oraș subteran uriaș... care nu există la Azot”, a declarat Gaidai.

Capturarea Severodonetsk, ultimul oraș important încă deținut de Ucraina în regiunea Luhansk, este un obiectiv cheie al invaziei rusești, iar oficialii occidentali spun că Moscova face „câștiguri incrementale, dar destul de constante”.