Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi de un conflict direct”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 29 feb 2024, 15:16

Emmanuel Macron propune trimiterea de soldați NATO pe frontul ucrainean

Sursa: Facebook Emmanuel Macron; Facebook Vladimir Putin

Războiul dintre Rusia și Ucraina nu pare să ia sfârșit prea curând. În acest sens, unii lideri mondiali se gândesc să ia decizii radicale.

Emmanuel Macron, liderul francez, a venit cu propunerea ca NATO să se implice direct în război, dizlocând trupe care să lupte în Ucraina, însă această idee îi înfurie pe ruși, care vin cu amenințări dure dacă acest plan va fi pus în aplicare.

Franța vrea să trimită trupe în Ucraina

Luni, președintele Franței a spus că țările europene ar putea oferi sprijin militar pe frontul din Ucraina.

Desigur, el a subliniat că aceste state nu au ajuns la un numitor comun, în acest sens, întrucât lipsește unitatea de acțiune.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a spus Macron în încheierea unei conferințe internaționale pentru sprijinul Ucrainei.

Cu toate acestea, aliații sunt de acord cu necesitatea unui sprijin material suplimentar pentru Ucraina, așa că o vor ajuta cu armament, hotărând „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanță şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”.

Citește și: Președintele Frantei, Macron, sub presiune! Cum adreseaza revoltele?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Rusia amenință că va ataca NATO

La doar o zi după declarațiile președintelui francez, Kremlinul a venit cu un răspuns, amenințând că Rusia va intra în război direct cu NATO, situația degenerând radical, dacă statele membre vor lua decizia de a trimite militari pe frontul din Ucraina.

„Simplul fapt că se discută despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina din țările NATO este un element nou extrem de important.

În acest caz nu mai putem vorbi de probabilitate ci de inevitabilitatea unui conflict direct”, a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de Reuters.

Citește și: Oficialii europeni susțin un plan care ar aduce Ucraina în NATO!

Cu toate că alianța militară a sprijinit „fără precedent” guvernul de la Kiev și armata ucraineană, Jens Stoltenberg, secretarul general de la NATO, a venit cu lămuriri, spunând că desfășurarea de soldați în Ucraina nu este o variantă pe care s-o ia în considerare.

„Nu există planuri”, a transmis Jens Stoltenberg.

De asemenea, toate statele membre ale NATO trebuie să fie de acord pentru ca planul lui Macron să fie pus în aplicare, ceea ce nu se întâmplă, întrucât liderii Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Suediei resping propunerea președintelui Franței de a desfășura trupe în Ucraina.