Rusia amenință cu un răspuns militar în scrisoarea trimisă americanilor. Moscova insistă ca SUA să se retragă din România

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 26 feb 2022, 17:32

Putin le-a răspuns americanilor şi ameninţă cu "răspuns militar". Rusia cere SUA să se retragă din România.

Rusia cere SUA să își retragă trupele și obiectivele militare din fostele state comuniste, precum România, și amenință cu un răspuns militar dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute de Moscova, se arată în răspunsul trimis joi de Kremlin la propunerile SUA, potrivit TASS și Kommersant.

Citeste si: A fost declarată o nouă stare de asediu în Kiev. Primarul Kievului: "Cine este pe stradă după ora 17:00 este considerat dușman"

Rusia cere SUA să se retragă din România

Citeste si: Care sunt țările care se alătură Ucrainei în lupta împotrivă Rusiei! Ce ajutor primește Ucraina din partea Occidentului

Joi, ambasadorului SUA John Sullivan, care a fost invitat la Ministerul rus de Externe, a primit reacția Moscovei la răspunsul american primit anterior cu privire la proiectul de tratat rusesc dintre Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate. Documentul

de 10 pagini notează că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor de bază ale proiectului de tratat elaborat de partea rusă cu Statele Unite privind garanțiile de securitate”, relatează  kommersant.ru.  

Citeste si: Decizia de ultimă oră luată de președintele american Joe Biden în ce privește Ucraina în urma convorbirii de 40 de minute cu președintele ucrainean Zelenski

Rusia a subliniat că se opune" Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti" (2008), prin care Alianţa Nord-Atlantică oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei.

Citeste si: Expertii militari se tem de ce este mai rau. Cum vrea Putin să dea lovitura fatală Ucrainei: "Este tăticul armelor!"

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, Rusia reafirmă că se opune instalării de baze militare pe teritoriile fostelor state sovietice care nu sunt membre NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare, inclusiv de atac, în ţări care au devenit membre NATO după anul 1997.

În "Declaraţia Summitului de la Bucureşti"( 2008), Alianţa Nord-Atlantică saluta "aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO". "Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO.

Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei", arăta" Declaraţia Summitului de la Bucureşti", fără însă a fixa un termen pentru admiterea Ucrainei şi Georgiei.

Administraţia Vladimir Putin avertizează că, în lipsa unui acord cu Statele Unite, Rusia va fi nevoită să suplimenteze capabilităţile militare. "În lipsa disponibilităţii părţii americane de a accepta garanţii de securitate ferme şi juridice ale SUA şi aliaţilor, Rusia va fi nevoită să reacţioneze, inclusiv prin implementarea de măsuri cu caracter tehnico-militar", avertizează Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti.

"Activităţile militare din ce în ce mai intense ale Statelor Unite şi NATO, în mod direct, în apropierea frontierelor Rusiei sunt alarmante, fiind ignorate liniile noastre roşii, interesele noastre de securitate centrale şi dreptul suveran de a le proteja", a subliniat Ministerul rus de Externe. Administraţia de la Moscova notează că "nu există nicio invazie rusă" în Ucraina şi nici nu există vreun plan în acest sens.

NATO menţine posibilitatea admiterii de noi membri

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi, 17 februarie, că menţine posibilitatea admiterii unor noi state şi susţine suveranitatea Ucrainei şi Georgiei, pledând însă pentru continuarea dialogului cu Moscova.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Citeste si: Bombardamente în estul Ucrainei. Un obuz al separatiștilor a lovit o grădiniță plină de copii

Potrivit observatornews.ro, administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.