Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 dec 2023, 02:10

Rusia ar putea rămâne fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska.

Sursa: PixaBay

Rusia ar putea rămâne fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska!

Rusia ar putea rămâne fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska.

"Nu vor fi bani încă de anul viitor, avem nevoie de investitori străini", a declarat el joi, la o conferință economică din Siberia, potrivit comentariilor raportate de TASS, o agenție de presă rusă de stat.
Comentariile miliardarului- care a cerut Moscovei să pună capăt războiului din Ucraina în primele zile ale conflictului de anul trecut- contrastează cu o evaluare mai optimistă a soartei economice a Rusiei făcută săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin.

Putin a lăudat reziliența economiei țării în fața sancțiunilor occidentale fără precedent impuse în ultimul an.
Producția economică a Rusiei a scăzut cu 2,1% anul trecut, potrivit unei estimări preliminare a guvernului. Contracția a fost mai limitată decât au prezis inițial mulți economiști.

Reducere de productie

Dar încep să apară fisuri- Rusia reduce producția de petrol în această lună- iar sancțiunile occidentale ar putea escalada și mai mult.

În cele din urmă, perspectivele economice ale Rusiei sunt condiționate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Investitorii străini, în special din țările "prietene", au, de asemenea, un rol important de jucat, a declarat Deripaska. Faptul că aceștia vor veni depinde de capacitatea Rusiei de a crea condițiile potrivite și de a face piețele sale atractive, a spus el, citat.
În încercarea de a lipsi Rusia de fonduri pentru agresiunea sa, țările occidentale au anunțat peste 11.300
de sancțiuni de la invazia din 2022 și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei. Dar China a aruncat Kremlinului un colac de salvare economică prin cumpărarea de energie rusească, înlocuind furnizorii occidentali de mașini și metale de bază, printre alte produse, și oferind o alternativă la dolarul american. Ramane de vazut daca va ramane China cu aceeasi pozitie fata de Rusia ca pana acum sau daca va fi mai profitabil sa fie de partea occidentului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Exporturi reduse

Cu toate acestea, Moscova are de urcat un deal abrupt pentru a înlocui veniturile pierdute ca urmare a sancțiunilor, nu în ultimul rând din exporturi.

Datele publicate vineri au arătat că importurile Uniunii Europene din Rusia au scăzut cu 51% în valoare între februarie și decembrie anul trecut. Blocul comunitar a fost unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei înainte de invazia din Ucraina, 38% din exporturile Rusiei mergând către Uniunea Europeană în 2020. Veniturile guvernului rus s-au prăbușit cu 35% în ianuarie față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 59%, ceea ce a dus la un deficit bugetar de aproximativ 1.761
miliarde de ruble (23,3 miliarde de dolari).
Deripaska a făcut avere în afacerile cu aluminiu în timpul luptei haotice pentru active care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice. În 2018, el a fost sancționat de Statele Unite, care au remarcat că oligarhul "nu se separă de statul rus". Anul trecut, el a fost pus sub acuzare pentru că ar fi încălcat sancțiunile americane. Forbes estimează că valoarea netă actuală a lui Deripaska este de puțin sub 3 miliarde de dolari.

Citește și: Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international

Citește și: China pentru sistemul propriu- Are de gand sa colaboreze cu Rusia?

Citește și: Scholz si Biden- Ce au facut liderii de stat in ultima lor intalnire?