După ce Rusia a atacat Ucraina, temerile conform cărora Moscova ar putea invada și o altă țară au crescut, iar una dintre cele luate în calcul este Republica Moldova.
Surse moldovene susțin că Rusia ar putea să atace Republica Moldova
Alexandru Musteață, șeful Serviciilor de Informații din Republica Moldova, a declarat că Rusia ar urma să invadeze Ucraina. În tot acest timp, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a declarat că nu are nicio informație despre această posibilitate.
De asemenea, porivit TVR Moldova, experții în securitate din Republica Moldov au spus că este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece, în momentul de față, Moscova se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Mai mult decât atât, potrivit lui Alexandru Musteață, sunt luate în calcul mai multe scenarii, iar unul dintre ele este legat de posibilitatea ca Rusia să invadeze Republica Moldova.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.
Citește și: Rusia: „Nu este pe ordinea de zi” ca bombardamentele din Ucraina să înceteze de Crăciun
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus Alexandru Musteață.
Cel mai mare depozit de muniții din Europa se află în Transnistria
Șeful Serviciilor de Informații și Securitate a mai precizat faptul că, pe teritoriul Transnistriei, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa, în regiunea Cobasna. Acesta este securizat de către ruși, iar una dintre ipotezele care se iau în calcul este utilizarea munițiilor în cazul în care o confruntare militară ar avea loc.
„În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina ”, este precizat într-un comunicat de presă al S.I.S.