Rusia (îl) alege din nou: Putin se îndreaptă fără emoții către un nou mandat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 mar 2024, 09:47

Vladimir Putin are șanse mari să fie reales președinte al Rusiei.

 
Sursa: Profimedia

Vladimir Putin nu are emoții deloc: Acesta are toate șansele să fie reales președintele Rusiei.

Rusia organizează în perioada 15-17 martie alegeri prezidențiale, pe care, mai mult ca sigur, Vladimir Putin le va recâștiga fără nici un strop de emoție. Astfel, acesta va avea cel mai lung mandat, de la Stalin până în prezent, timp de încă 6 ani.

Rusia realege pe Vladimir Putin în funcția de președinte

Cu votul național începând la 15 martie, Vladimir Putin se îndreaptă spre un al cincilea mandat și un al treilea deceniu ca lider suprem al Rusiei.

Această realegere pare să consolideze dominația lui Putin și a echipei sale, cu consecințe imprevizibile pentru viitorul politic al Rusiei. Modificările constituționale din 2020 îi permit președintelui să rămână la putere până în 2036, iar absența unor pregătiri vizibile pentru o tranziție post-Putin subliniază lipsa de alternative în cadrul sistemului de conducere unică al Kremlinului, după cum au observat reprezentanții cnn.com 

Alegerile prezidențiale sunt marcate de războiul în Ucraina și de moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin.

Putin se confruntă cu contracandidați din opoziția "tolerată", împiedicându-se astfel orice competiție reală. Campania lui Putin se concentrează pe promisiunea stabilității și a continuării dezvoltării, subliniind că el este singura persoană capabilă să conducă Rusia.

În timp ce Putin va candida pentru un nou mandat de șase ani, al treilea de la schimbarea Constituției, nu există surprize în ceea ce privește rezultatul alegerilor. Toți potențialii candidați care ar putea amenința realegerea lui Putin au fost fie înlăturați, fie eliminați.

Într-un interviu recent, Putin a abordat problemele majore ale Rusiei, inclusiv infrastructura, sancțiunile occidentale, economia bazată pe extragerea de materii prime și războiul, promițând soluții și exprimând optimism. Cu toate acestea, abordarea sa trădează blocajele și criza din Rusia.

În ciuda acestor provocări, Putin rămâne o figură dominantă în politica rusă, cu puterea sa întărită de o serie de factori, inclusiv controlul asupra mediului de informare și eliminarea sau descurajarea adversarilor politici.

Realegerea lui Putin subliniază consolidarea unei puteri autoritare în Rusia, cu consecințe profunde pentru viitorul său politic și pentru relațiile internaționale.

Citește și: Ce a apărut la mormântul lui Alexei Navalnîi la câteva zile de la înmormântare. Părinții opozantului rus au făcut totul public: „Suntem recunoscători”

Cine sunt posibilii contracandidați ai lui Vladimir Putin?

Nikolai Haritonov- Haritonov susține ceea ce Putin numește operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, dar în trecut s-a opus unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Leonid Sluțki- Un obișnuit al televiziunii de stat, Sluțki încearcă să profite de popularitatea defunctului său predecesor în rândul rușilor, făcând campanie pe sloganul 'Jirinovski continuă să trăiască'.

Vladislav Davankov- Davankov a încercat să se poziționeze ca o persoană mai liberală, fără a critica direct adversarii politici, pledând pentru pace și dialog, dar fără cedări teritoriale.

Aleksei Navalnîi- Cel mai aprig critic al lui Putin, Navalnîi a fost eliminat din competiție și acuzat de Kremlin că a fost împiedicat să candideze. Moartea sa misterioasă a stârnit controverse și acuzații împotriva Kremlinului.

Boris Nadejdin- Nadejdin a fost descalificat pentru criticile sale la adresa operațiunii militare speciale din Ucraina și pentru semnături contestate. El a pledat pentru o soluționare pașnică a conflictului.

Citește și: Vladimir Putin a vorbit despre România în interviul cu Tucker Carlson: "România şi Ungaria şi-au pierdut o parte din teritorii”

Ekaterina Dunțova- Fosta jurnalistă a fost descalificată pentru încălcări în documentele de candidatură. Încercările sale de a concura au fost văzute ca o încercare de Kremlin de a crea o aparență de competiție.

Realegerea lui Putin pare să confirme continuarea dominării sale în politică, lăsând puțin spațiu pentru alternative și accentuând caracterul autoritar al regimului său.