Rusia împinge diplomația militară în Africa pentru războiul cu Ucraina

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 aug 2023, 00:30

Antrenamentul trupelor, vânzările de arme și mercenarii sunt pilonii sprijinului Rusiei în domeniul securității în Africa!

Sursa: PixaBay

Antrenamentul trupelor, vânzările de arme și mercenarii sunt pilonii sprijinului Rusiei în domeniul securității în Africa!

Antrenamentul trupelor, vânzările de arme și mercenarii sunt pilonii sprijinului Rusiei în domeniul securității în Africa. Însă analiștii spun că războiul din Ucraina a scos la iveală riscurile la care se expun națiunile africane dacă se bazează pe sprijinul militar rusesc.

Rusia și Algeria au dat startul unor manevre militare comune într-o regiune deșertică din nord-vestul Algeriei. Cu participarea a aproximativ 80 de soldați din forțele speciale rusești, trupele simulează detectarea și eliminarea grupurilor teroriste în timpul exercițiilor care durează câteva săptămâni.

Este pentru prima dată când soldați din ambele țări se antrenează împreună pe teritoriul algerian și este pentru a treia oară în acest an când Rusia și Algeria organizează exerciții comune. Navele de război rusești au acostat în apele algeriene pentru un exercițiu naval comun în octombrie, în timp ce în septembrie trupele algeriene au participat la masivul exercițiu militar Vostok al Rusiei, fiind singura țară din Africa. Algeria este unul dintre cei mai importanți aliați militari ai Rusiei în Africa.
Este, de asemenea, cel mai mare client de arme rusești de pe continent, urmat de Egipt, Sudan și Angola, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), care urmărește armamentul. Forțele armate ale Algeriei sunt echipate aproape în întregime cu arme și sisteme militare de producție rusă. În cadrul ultimului acord, parafat în 2021, Algeria urmează să cumpere echipamente de apărare rusești în valoare de 7 miliarde de dolari.

Rusia: Principalul furnizor de arme al Africii

Puțin mai puțin de jumătate din echipamentele militare din Africa sunt furnizate de Rusia. Nu numai că Rusia are legături istorice puternice din perioada în care a înarmat națiunile africane în timpul luptelor lor de eliberare din anii '50 și '60, dar acordurile de arme rusești vin, de asemenea, cu mai puține cerințe politice.

De exemplu, atunci când Statele Unite, invocând preocupări legate de drepturile omului, au renunțat la un acord din 2014 de furnizare de elicoptere de atac pentru Nigeria, aceasta s-a orientat către Rusia, la fel ca și Egiptul atunci când SUA au tăiat livrările de arme după lovitura de stat din 2013.

Riscul armelor fără muniție

Experții spun că dependența Algeriei și a altor națiuni africane de armamentul rusesc pune acum în pericol sistemele lor de apărare.

Industriile de apărare din Rusia se străduiesc deja să refacă stocurile de arme ale țării, epuizate de războiul din Ucraina. În plus, accesul țării la componentele avansate utilizate în sistemele sale de armament este restricționat de sancțiuni. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu poată îndeplini comenzile existente, a declarat Khanyile.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Apoi, mai sunt și problemele legate de întreținere și reparații. "Aveți o grămadă de țări africane, precum Algeria, care se bazează exclusiv sau preponderent pe Rusia pentru activele lor militare", a spus Khanyile. "Acestea trebuie să fie întreținute și reparate sau înlocuite dacă ceva nu merge bine; au nevoie de piese de schimb pentru ele".

Dar controalele la export restricționează disponibilitatea pieselor, în timp ce sancțiunile îi împiedică pe producători să trimită cu avionul asistență de specialitate din Rusia, a spus Khanyile. Suspendarea Rusiei din sistemele financiare globale face, de asemenea, "foarte dificil" pentru clienții africani să primească și să plătească pentru astfel de servicii de la Moscova. O analiză a exporturilor de arme ale Rusiei în urma războiului din Ucraina, realizată de Foreign Policy, o revistă americană, a ajuns la o concluzie similară, afirmând că se așteaptă la "încetiniri semnificative ale livrărilor de arme ale Kremlinului în Africa" și că sancțiunile "au erodat deja... capacitatea Kremlinului de a reface stocul de piese complexe".

Există, de asemenea, amenințarea sancțiunilor americane împotriva țărilor care cumpără arme rusești. De exemplu, senatorul Marco Rubio a cerut în septembrie sancțiuni împotriva Algeriei în temeiul legii Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (Legea privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni), deoarece "afluxul de bani" provenit din afacerea sa cu arme ar "permite în continuare mașinăriei de război a Rusiei în Ucraina".

Mercenari secreți de închiriat

Al doilea pilon al diplomației de apărare a Rusiei este furnizarea de contractori militari privați, adesea către țări care se numără printre cele mai fragile state africane. De exemplu, mercenarii de la Wagner Group, o companie militară privată rusă finanțată de un oligarh apropiat de Putin, au apărut pentru prima dată în Libia în 2015, urmată de Sudan în 2016 și de Republica Centrafricană (RCA) în 2018. În RCA, mercenarii au acționat inițial ca instructori, apoi și-au extins influența în politică, informații și resurse. În schimbul susținerii regimului președintelui Faustin-Archange Touadera, companiile miniere rusești au primit concesiuni de exploatare a aurului și a diamantelor, precum și drepturi forestiere. Wagner a fost, de asemenea, activ în Ciad, Nigeria, RD Congo, Sudanul de Sud, Mozambic, Zimbabwe, Botswana și Madagascar, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank american. Cel mai recent, aproximativ 1.000 de mercenari Wagner au operat alături de forțele naționale în Mali, la un cost raportat de peste 10 milioane de dolari pe lună.

Citește și: Rusia și SUA vor purta primele discuții nucleare de la invazia Ucrainei!

Citește și: O portiță de evadare a sancțiunilor? Rusia si Turcia ascund ceva de EU

Citește și: Diplomații G7 spun Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina