După războiul început de Rusia în Ucraina spre finalul lunii martie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat, și nu de puține ori, că este conștientă de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca și țara sa.
Rusia asigură Republica Moldova de faptul că nu va fi atacată
Cu toate că îngrijorările Maiei Sandu în legătură cu acest scenariu sunt din ce în ce mai mari, Rusia susține că nu există motiv de temere.
„În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești, nu există riscuri pentru Rusia. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd.
Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință, unele comparații sunt absolut deplasate.
Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune, avantajoase şi bazate pe respectul reciproc”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, conform agenției TASS, relatează romaniatv.net.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Maia Sandu a mai anunțat că nu va vinde „țara pentru gaze mai ieftine” și, de asemenea, a mai menționat că armata va deveni o prioritate, motiv pentru care vor fi făcute mai multe investiții din acest punct de vedere.
Maia Sandu ia măsuri pentru siguranța Republicii Moldova
„ Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei.
Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie.
În timp ce mai multe țări se tem pentru siguranța proprie, Rusia amenință Statele Unite ale Americii, spunând că hegemonia SUA se apropie de final.
„Lumea, gata să trăiască după regulile anglo-saxone, se micşorează din ce în ce mai mult. Nici măcar bani şi focoase nucleare nu sunt necesare. Poate pentru că puterea este în altă parte. Ambiţiile imperiale exagerate şi nejustificate sunt un semn sigur că imperiul, gras şi obscen, nu are mult timp de trăit”, a spus Dmitri Medvedev.