Rusia își bombardează din greșeală propriul oraș

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 ian 2024, 00:50

Ministerul Apărării afirmă că "a avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene" de la un avion de vânătoare deasupra Belgorodului.

Sursa: Captură YouTube

Ministerul Apărării afirmă că "a avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene" de la un avion de vânătoare deasupra Belgorodului.

Ministerul Apărării afirmă că "a avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene" de la un avion de vânătoare deasupra Belgorodului. Un avion de luptă rusesc a descărcat accidental o armă care a explodat în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, în noaptea de joi spre vineri, provocând o explozie și rănind mai multe persoane, potrivit presei de stat.
"În jurul orei 22:15, ora Moscovei, la 20 aprilie, când un avion Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse efectua un zbor deasupra orașului Belgorod, a avut loc o lansare de urgență a unei muniții aeriene", a declarat

Ministerul rus al Apărării într-un comunicat pentru TASS, care nu a precizat arma care a provocat pagubele. Sukhoi Su-34 este un avion de vânătoare-bombardament supersonic.
Guvernatorul regional din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat anterior pe Telegram că a avut loc o explozie în centrul orașului, lăsând un crater de 20 de metri, cu mai multe mașini și clădiri avariate.
Într-o actualizare vineri dimineață, Gladkov a adăugat că trei persoane au fost rănite, deși rănile lor nu le puneau viața în pericol.

Regiunea Belgorod, care se află la aproximativ o oră de mers cu mașina de orașul ucrainean Harkov, a fost lovită de rachete de mai multe ori de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

A încercat să dea vina pe Ucraina

Belgorod și alte regiuni de frontieră au fost supuse unor atacuri ocazionale în timpul războiului Rusiei în Ucraina.

Rusia atribuie loviturile Ucrainei, care nu revendică responsabilitatea directă pentru acestea.
Dar explozia de joi din Belgorod- cu o populație de 340.000 de locuitori, la aproximativ 30 de kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina- a fost raportată ca fiind mai puternică decât cele experimentate anterior de locuitori.
Imagini de pe camerele de luat vederi stradale postate pe Telegram arată impactul inițial al bombei de joi seara, care a trimis o minge de foc masivă spre cer la doar câteva momente după ce mai mulți șoferi au trecut printr-o intersecție.

Imagini postate ulterior pe internet au arătat clădiri din apropiere cu geamuri sparte și mobilier răsturnat. Mai multe vehicule parcate pe stradă păreau puternic avariate și acoperite de moloz. Impactul a lansat o mașină pe acoperișul unui magazin din apropiere.
Autoritățile locale le-au spus ulterior rezidenților din mai multe clădiri avariate să se evacueze la hotelurile locale. Mai mulți bloggeri militari ruși- o voce din ce în ce mai influentă pe fondul războiului din Ucraina- au speculat inițial că apărarea aeriană rusă ar fi doborât o rachetă lansată de ucraineni.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Propaganda de stat rusă încearcă să mintă în această privință

Chiar și televiziunea de stat a părut inițial reticentă în a îmbrățișa vestea că pagubele ar fi fost provocate de una dintre bombele armatei ruse.
Pe canalul Russia 1, prezentatorul Nikolai Zusik a declarat că armata a folosit o "armă modernă" care a permis unităților rusești să "elimine extremiștii" din apropierea liniilor de front "de la o distanță minimă". El a părut perplex de textul pe care tocmai îl citise de pe teleprompter.
Avioanele rusești au mai provocat pagube în propria lor țară. În octombrie anul trecut, un avion Su-34 s-a prăbușit peste o clădire de apartamente din orașul Yeysk, aflat la granița de sud a Rusiei, ucigând peste o duzină de persoane în casele lor.

Citește și: Vladimir Kara-Murza: condamnare 25 de ani deoarece il critica pe Putin

Citește și: Biden sustine arestul lui Putin: Il condemna drept un criminal!

Citește și: Lupta de putere în armata Rusiei! E un semn de slabiciune sau?