Rusia, la un pas să piardă propriul ei război de dezinformare împotriva Ucrainei

Author: Lavinia Medrea

Rusia, la un pas să piardă propriul ei război de dezinformare împotriva Ucrainei

Sursa: PixaBay

Pe lângă atrocitățile pe care Rusia le face asupra Ucrainei și a civililor țării, Kremlinul a lansat și un atac virtual cu ajutorul unui val de dezinformare. Din păcate pentru Rusia, Occidentul a fost cu un pas înaintea lor la acest capitol.

Rusia a lansat un val de dezinformare pe rerețelele de socializare, ca parte a demersului de a cuceri Ucraina, dar, de data aceasta, nu multă lume a căzut în capcana fake news-urilor transmise de Kremlin.  

Rusia ar putea pierde războiul de dezinformare pe care l-a lansat împotriva Ucrainei 

În ciuda problemelor pe care le cunoaște toată lumea despre rețelele de socializare, se pare că, pentru prima dată, Occidentul a demoralizat Rusia în fața războiului de dezinformare pe care l-a pornit.

Pentru că a lansat un val de dezinformări, Rusia nu va mai fi crezută de lumea internațională în negocieri și declarații.

„Internetul nu uită. Dovezile înregistrate acum despre lovituri aeriene și bombardamente de artilerie vor deveni câmpurile de luptă pentru viitorul conflict de informații”, a declarat un expert, citat de New Scientist.

„De când RT și Sputnik au fost interzise de Europa sub sancțiunile economice, argumentele pro-ruse au devenit mai rare în media tradițională franceză.

Citeste si: Cât de mare este riscul ca Rusia să atace Ucraina cu arme biologice sau chimice. Armata rusă ar putea folosi o operațiune falsă ca pretext pentru utilizarea acestora

Cu excepția unor mass-media sau emisiuni de extremă dreapta.

Anne-Laure Bonnel, de exemplu, se prezintă ca specialistă în Donbass, un teritoriu în care guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruși, susținuți de Kremlin, se ciocnesc din 2014.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ea pretinde că denunță „presiunile” de la Kiev împotriva populației locale, fără să amintească vreodată că acest conflict a fost declanșat de ruși prin trimiterea armatei acolo.

Fosta „vestă galbenă” Oliv Oliv a citat-o ​​chiar ca exemplu în platoul unei emisiuni a canalului C8, la 4 martie.

Interpelată de Le Monde, ea se apără spunând că nu susține „bombardamentele lui Putin”, dar subliniază și „partea noastră de responsabilitate” pentru acest conflict.

Cu toate acestea, pe măsură ce Putin se afundă mai adânc în război, vocile pro-ruse merg pe coji de ouă, pretinzând că se află în căutarea unei căi de ieșire din criză.

Citeste si: Ministerul Apărării Naționale a lansat un avertisment asupra fake-news-urilor privind ordine de încorporare! “Încă un fals grosolan”

Pe 14 martie, într-un show moderat de Sonia Mabrouk, realizatoare la CNews, avocatul Pierre Gentillet, membru al Asociației  de Dialog franco-rus, a preferat să evoce „condițiile păcii”, apărând ideea „unei finlandizări sau neutralizări a Ucrainei”.

„Este poziția lui Putin”, a replicat realizatoarea. În dezbaterea publică, aproape nimeni nu îndrăznește să relativizeze bombardamentele lui Vladimir Putin. În acest sens, chiar și candidatul Eric Zemmour a ajuns să se distanțeze”, a transmis Le Monde.

De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi din Rusia a susținut marți un concert caritabil pentru Ucraina, la care toate biletele s-au vândut.