Rusia a introdus o interdicție temporară asupra exporturilor de benzină și motorină către toate țările, cu excepția a patru state ex-sovietice, pentru a stabiliza piața internă, a anunțat joi guvernul.
Acesta a precizat că interdicția, care intră în vigoare imediat, nu se aplică combustibilului furnizat în cadrul unor acorduri interguvernamentale către membrii Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Moscova, care include Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.
Probleme interne?
"Restricțiile temporare vor contribui la saturarea pieței de carburanți, ceea ce, la rândul său, va reduce prețurile pentru consumatori", a precizat guvernul rus într-o declarație.
Ministerul Energiei a precizat că măsura va preveni exporturile "gri" neautorizate de carburanți pentru motoare.
În ultimele luni, Rusia a suferit penurii de benzină și motorină. Prețurile cu ridicata ale carburanților au crescut vertiginos, deși prețurile cu amănuntul sunt plafonate pentru a încerca să le limiteze în funcție de inflația oficială.
Criza a fost deosebit de dureroasă în unele părți din sudul Rusiei, unde combustibilul este esențial pentru strângerea recoltei. O criză serioasă ar putea fi incomodă pentru Kremlin, în contextul în care se apropie alegerile prezidențiale din martie.
Comercianții spun că piața rusă a carburanților a fost afectată de factori precum întreținerea rafinăriilor de petrol, blocajele de pe căile ferate și slăbiciunea rublei, care stimulează exporturile de carburanți.
Rusia și-a redus deja exporturile maritime de motorină și motorină cu aproape 30%, până la aproximativ 1,7 milioane de tone metrice (1,87 milioane de tone) în primele 20 de zile ale lunii septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din august, potrivit traderilor și datelor LSEG.
Declarația guvernului a adăugat: "Anterior, pentru a stabiliza situația de pe piața carburanților, guvernul a majorat volumele obligatorii de aprovizionare cu benzină și motorină pentru motorină la bursa de mărfuri... De asemenea, a fost instituită monitorizarea zilnică a achizițiilor de carburanți pentru nevoile producătorilor agricoli cu ajustarea promptă a volumelor."
Rusia a exportat anul trecut 4,82 milioane de tone de benzină și aproape 35 de milioane de tone de motorină.
Ea a anunțat recent că intenționează să limiteze exporturile de țiței cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului, ca parte a unei inițiative conduse de Arabia Saudită pentru a restrânge oferta globală și a crește prețurile.
Prețul petrolului a atins un nou maxim al anului de până acum, după ce Arabia Saudită și Rusia- cei mai mari exportatori de țiței din lume- au declarat că vor prelungi reducerile de producție cu cel puțin
Țițeiul Brent, de referință la nivel mondial, a câștigat 1,8% și s-a tranzacționat la peste 90 de dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, a crescut cu o marjă similară până la 87 de dolari pe baril.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Arabia Saudita si colaborarea cu Rusia
Demersurile Arabiei Saudite și ale Rusiei consolidează eforturile alianței cunoscute sub numele de OPEC+- din care fac parte membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și alți producători- de a susține prețurile petrolului prin convenirea unor reduceri profunde și prelungite ale producției.
O sursă oficială din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat pentru agenția de știri de stat SPA că regatul își va prelungi reducerea producției de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie.
Decizia va fi "revizuită lunar pentru a lua în considerare aprofundarea reducerii sau creșterea producției", a adăugat sursa.
Reducerea producției saudite- care este în vigoare din iulie- este cea mai mare din ultimii ani și a scăzut producția regatului la nouă milioane de barili pe zi. Reducerea se adaugă la o reducere anunțată anterior de Riad în aprilie 2023, care se prelungește până la sfârșitul lunii decembrie 2024.
Citește și: Albania: cum una dintre cele mai corupte țări din Europa abordează criminalitatea
Citește și: Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, pregătit să înceapă testele pe oameni
Citește și: Update Live Ziua 575 de război în Ucraina: Un atac cu rachete rusești a avut loc, joi dimineață, în Ucraina