Rusia s-a declarat pregătită să înceapă un război în Republica Moldova. Moscova acuză Ucraina că este implicată în acțiunile din Transnistria

Author: Andreea Buinoschi

Kremlinul a avertizat NATO, „acoliții lor ucraineni ” și Statele Unite ale Americii „să nu întreprindă acțiuni aventuroase”

Sursa: Facebook: Maia Sandu

În ziua în care s-a împlinit un an de război în Ucraina, Rusia a anunțat că este pregătită să înceapă un război în Republica Moldova, dacă Transnistria va fi atacată. Informația a fost confirmată de Ministerul rus de Externe.

Rusia este pregătită să înceapă un război în Republica Moldova, motivând că războiul reprezintă apărarea regiunii Transnistria. Transnistria este o regiune separatistă, creată în mod artificial de către Rusia.

Rusia este pregătită să înceapă un război în Republica Moldova, pentru Transnistria

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, susține că Ucraina vrea să invadeze Transnistria, iar Moscova este gata oricând să își apere teritoriul.

Ministerul rus de Externe susține că, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, se remarcă o „acumulare semnificativă de personal și de echipament militar ucrainean”, dar și „desfășurare de artilerie pusă în poziție de tragere și un număr crescut, la un nivel fără precedent, de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei”.

Din cauza acestor lucruri, Kremlinul a avertizat NATO, „acoliții lor ucraineni ” și Statele Unite ale Americii „să nu întreprindă acțiuni aventuroase”.

Citește și: Joe Biden promite că ajutorul pentru Ucraina „nu va slăbi”: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Klaus Iohannis a ajuns la Varșovia

Mai mult decât atât, Rusia susține că își dorește ca subiectele tensionate să fie rezolvate pe cale diplomatică și politică, dar „să nu aibă nimeni nicio îndoială că Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune, și vom asigura protecția compatrioților noștri din Transnistria.

Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria

Ministrul de Externe rus și agenția de știri TASS au declarat că Ucraina vrea să invadeze Transnistria, iar, la această operațiune, vor lua parte și membri ai regimentului Azov. Formațiunea naționalistă Azov este recunoscută, în Rusia, ca fiind o organizație teroristă și interzisă.

De asemenea, ministerul a mai adăugat că Ucraina are de gând să învinovățească Moscova pentru conflictul care se va crea, iar „sabotorii ucraineni, implicați în invazia înscenată, vor fi deghizați în uniformele de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

Mihail Galuzin, ministrul adjunct de externe rus, susține că Republica Moldova a fost sfătuită de Occident să oprească interacțiunile administrației din Transnistria.

Citește și: Rachetele rusești au traversat spațiul aerian al Moldovei și României

La începutul lunii februarie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că Rusia vrea să dea o lovitură de stat la Chișinău, pentru a putea să răstoarne Guvernul și pentru ca Transnistria să fie implicată în războiul său.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării al Republicii Moldova, a declarat că instituțiile moldovene „au plănuit răspunsuri pentru întreg spectrul de amenințări. Bineînțeles, avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”.