Rusia a cerut o anchetă independentă din partea ONU privind explozia gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Potrivit agenției de presă Reuters, Moscova a înaintat Consiliului de Securitate un proiect de rezoluție în acest sens.Rusia cere Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) o investigație independentă în cazul exploziei conductelor de gaz Nord Stream din septembrie anul trecut. Țara a înaintat un proiect de rezoluție consiliului format din 15 membri, consultat de agenția de presă Reuters, prin care îi cere secretarului general al ONU, António Guterres, să lanseze o anchetă internațională privind "sabotajul" și să identifice vinovații.
Moscova însăși sub semnul suspiciunii
Conducerea rusă a preluat recent pe blogul jurnalistului american Seymour Hersh, care a scris fără nicio dovadă și cu referire la o singură sursă anonimă că scafandrii marinei americane ar fi responsabili de exploziile conductelor de gaz din Marea Baltică. Cu toate acestea, Moscova însăși este suspectată că a sabotat conductele. Niciuna dintre conductele subacvatice Nord Stream 1 și Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania nu era în funcțiune în momentul exploziilor, dar timp de câteva zile metanul din conducte a ieșit la suprafață în largul coastelor Suediei și Danemarcei.
Incidentul din septembrie
La sfârșitul lunii septembrie 2022, exploziile au provocat patru scurgeri în cele două gazoducte Nord Stream 1 și 2, care merg din Rusia spre Germania, în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică, la sfârșitul lunii septembrie. Scurgerile de gaz avuseseră loc în apele internaționale, câte două în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei.Rusia închisese Nord Stream 1 în momentul exploziilor din cauza unor presupuse probleme tehnice. Potrivit Kremlinului, gazoductul Nord Stream 2, care rămâne operațional în pofida avariilor, nu a primit încă aprobarea autorităților germane. parchetul suedez a concluzionat în noiembrie că scurgerile din gazoduct s-au datorat unui sabotaj grav. Acest lucru a confirmat suspiciunea că exploziile au fost provocate în mod deliberat cu încărcături explozive. Încă nu a fost desemnat niciun suspect.
Procurorul Mats Ljungqvist a declarat că a dat "directive pentru a bloca temporar [zona din jurul conductelor avariate pentru] a efectua o anchetă la locul crimei". Dar el a precizat că, acum că investigația inițială este finalizată, blocajul din jurul conductelor din largul Suediei va fi ridicat. Guvernele danez și suedez au declarat anterior că suspectează că au fost folosite câteva sute de kilograme de explozibili pentru a deteriora conductele.
Citește și: Cum a distrus războiul lui Putin modelul de afaceri si economia Rusiei
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: De ce este importantă Transnistria pentru Rusia. Care este miza invadării acestei regiuni
Citește și: Chiar va grația Putin mii de prizonieri pentru armata Wagner?