Rusia a simulat un război nuclear, iar Vladimir Putin a asistat, printr-o videoconferință. Exercițiul nuclear este catalogat ca fiind un antrenament al forțelor de descurajare strategică, cele care, în cazul unui război, vor răspunde tuturor amenințărilor.
Rusia a simulat un război nuclear
Conform AFP, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a menționat că a fost realizat un exercițiu de „lansare nucleară masivă de către forțele strategice ofensive ca răspuns la un atac nuclear inamic”.
De asemenea, prin intermediul unui comunicat de presă, Kremlinul a precizat că au fost efectuate și „lansări practice de rachete balistice și de croazieră”, iar „comandantul suprem al forțelor armate, Vladimir Putin” a asistat.
Forțele strategice ale Rusiei au lansat mai multe rachete balistice și mai multe rachete de croazieră de pe submarinul Tula. Mai mult decât atât, la exercițiile nucleare au fost implicate și: două bombardiere strategice Tu-95 MC, sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars și cosmodromul Plesețk.
Citeste si: Nicolae Ciucă: Am cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră
Din Marea Barents, au fost lansate rachete balistice Sineva, în partea de nord a Rusiei, către un poligon din peninsula Kamceatka, în apropiere de Oceanul Pacific.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Aceste exerciții nucleare poartă denumirea de „Grom” și au ajutat Rusia să testeze gradul de pregătire al țării în cazul în care va începe un război nuclear.
„Sarcinile stabilite în cadrul exercițiului de antrenament de descurajare strategică au fost îndeolonite în totalitate, toare rachetele și-au atins țintele”, a mai transmis Kremlinul.
Cu cinci zile înainte ca războiul să înceapă, pe data de 24 februarie, Vladimir Putin a luat parte la exerciții militare realizate cu armament hipersonic.
Rusia a informat Statele Unite ale Americii cu privire la teste nucleare
Înainte de a începe exercițiile nucleare, Statele Unite ale Americii au fost informate cu privire la intențiile Rusiei.
„În timp ce Rusia se angajează într-o agresiune neprovocată şi o retorică nucleară nesăbuită, aceste măsuri de notificare asigură că nu suntem luaţi prin surprindere şi reduc riscurile unei percepţii greşite”, a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
De asemenea, Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene și general de brigadă, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că testele nucleare reprezintă un „exercițiu anual de rutină” realizat de către Moscova.
Mai mult decât atât, potrivit oficialilor americani, conform Noului Tratat START, Rusia are obligația de a anunța din timp astfel de mișcări, iar Patrick Ryder afirmă că Rusia și-a ținut promisiunea, timp în care Moscova s-ar pregăti pentru sporirea producerii de arme.