Rusia vrea sa revendince Alaska! Statele Unite ale Americii, avertizate că au „ceva de dat înapoi”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 apr 2023, 00:40

Rusia vrea Alaska înapoi. Statele Unite ale Americii, avertizate că au „ceva de dat înapoi”

Sursa: Istock

În plin război în Ucraina, Rusia face o nouă afirmație care stârnește îngrijorările tuturor. Moscova propune un referendum pentru a recuceri Alaska și avertizează SUA că au „ceva de dat înapoi” după mai mulți ani.

Rusia, prin intermediul lui Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat că vrea Alaska înapoi. Acesta a declarat că Statele Unite ale Americii trebuie să își amintească de faptul că au „ceva de dat înapoi”, invocând că, la un moment dat, Alaska a aparținut Moscovei.

„Decența nu este o slăbiciune. Avem întotdeauna un răspuns. America să își amintească întotdeauna că există o parte din teritoriul său, Alaska.

Când încearcă să dispună de resursele noastre în străinătate, înainte de a face acest lucru, să se gândească că și noi avem ceva de revendicat”, a spus președintele Dumei de Stat din Rusia.

Cu toate acesta, în anul 2014, când a fost întrebat dacă Rusia ar lua în calcul o anexare a Alaskăi, Vladimir Putin a spus că nici nu se gândește la așa ceva. „Alaska este, cu adevărat, în emisfera sudică? Oricum, este prea frig acolo.

Haideți să nu ne înfierbântam. Cine are nevoie de Alaska?”
, a spus Putin, potrivit ziare.com.

Citeste si: Letonia a decis să reintroducă armata obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia

Rusia a fost de acord să vândă Alaska, dar o vrea înapoi

De asemenea, Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat, a propus un referendum pentru reobținerea teritoriului.

Alaska, între anii 1799 și 1867, s-a aflat ub guvernarea Companiei Ruso-Americane, o colonie comercială semi-statală din Rusia.

În anul 1867, însă, Rusia a decis să vândă Alaska Statelor Unite ale Americii, după războiul Crimeei, pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Conform romaniatv.net, acordul de vânzare a fost semnat în același an, în luna martie, la Washington.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Nu ne amestecăm în treburile interne ale americanilor, dar, de zeci de ani, ei spun că tot ceea ce li se întâmplă, alegerea tuturor președinților, este cauzată de faptul că Rusia se amestecă în treburile lor. Deci nu îşi respectă președinții şi nici alegerile făcute de propriii cetățeni. Ce mai poți spune?”, a mai spus Viaceslav Volodin.

Rusia a început reconstrucția Ucrainei

Între timp, Rusia a început să recruteze persoanele de care are nevoie pentru a reconstrui orașele ocupate din Ucraina. Mai multe anunțuri de angajare pentru muncitori, politicieni și profesori au fost postate, iar teritoriile vizate sunt cele din partea de est a țării.

Citeste si: Președintele din Sri Lanka îi cere ajutorul lui Putin după ce țara a intrat în criză economică

Viitorilor angajați le sunt promise: salarii de două sau chiar de trei ori mai mari, toate mesele asigurate, cazare, concediu plătit, 60 de dolari pentru fiecare persoană recomandată și posibilitatea de a avansa în carieră.

Mai mult decât atât, în ciuda faptului că anunțurile de angajare sunt făcute de către firmele private, unele persoane susțin că proiectul de reconstrucție ar fi, de fapt, sponsorizat de Ministerul Construcțiilor din Rusia, conform digi24.ro