S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024! Taxele nu vor mai fi mărite de anul viitor

Author: Lavinia Medrea

S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024

Sursa: PixaBay

A fost votat bugetul de stat pe anul 2024 în Parlament. Iată în ce vor fi investiți banii!

Camera Deputaților și Senatul au adoptat, pe 20 decembrie, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Un număr de 299 de parlamentari a fost de acord, iar 82 au fost împotriva.

S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024

Bugetul de stat pentru anul 2024 prevedere majorări de 40% la pensii și majorări de 5% la salariile bugetarilor.

Citește și: Angajații din sectorul public vor beneficia de o creștere salarială de 5%, alături de alte măsuri bugetare implementate la finalul anului

„Este un buget pentru români, nu pentru politicieni. Este un buget pentru dezvoltare. Investițiile sunt mai mari decât consumul. Taxele nu se vor mări anul viitor”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul țării.

Parlamentul a adoptat articolul din legea bugetului care oprește majorarea impozitelor și taxelor în anul 2024. De asemenea, s-a adoptat un amendament UDMR care prevede alocarea a 10 milioane de lei în bugetul Ministerului Educației pentru derularea Programului național de susținere a învățării limbii și literaturii române.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pe 15 decembrie, Guvernul a aprobat și proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pentru anul 2024, relatează Newsweek

Citește și: A fost anunțat bugetul pentru anul viitor. Care sunt ministerele ce vor primi mai mulți bani în anul 2024

Bugetarii primesc salarii cu 5% mai mari în 2024

Se prevede, de asemenea, o majorare de 5% a salariilor bugetarilor începând cu 2024.

„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin.

(2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(...), începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, arată ordonanța.

Pe lângă majorarea pentru bugetari, și personalul din învățământ va primi o mărire medie de 20%.

Majorarea va avea loc etapizat, în două serii: prima va avea loc pe 1 ianuarie 2024, iar a doua pe 1 iunie 2024.

Reamintim că profesorii au amenințat cu o nouă grevă dacă salariile majorate din 2024 nu vor fi concretizate. Determinarea lor se va face printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.