S-a descoperit o nouă tulpină a virusului HIV. Studiile arată că noua variantă este mult mai contagioasă

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 nov 2022, 06:25

S-a descoperit o nouă tulpină a virusului HIV. Studiile arată că noua variantă este mult mai contagioasă

Sursa: PixaBay

Experții au găsit o nouă variantă mult mai contagioasă a virusului HIV, care umblă în Țările de Jos încă din anul 1990. Din fericire, oamenii de știință au declarat că nu avem motive să ne speriem.

Noua variantă de HIV descoperită de către cercetători poate fi tratată cu medicațiile existente şi nu reprezintă o amenințare atât de mare. „Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a precizat Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford.

O nouă tulpină a virusului HIV, mult mai contagioasă, a fost descoperită în Țările de Jos

Cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu noua variantă a virusului HIV.

Majoritatea persoanelor infectate reprezentau bărbaţi care întreţineau relaţii sexuale cu alţi bărbaţi și care aveau vârste apropiate de cele ale persoanelor infectate cu virusul în scară largă.

Noua tulpină a virusului HIV, care are peste 500 de mutații, a fost intitulată „varianta VB”. Virusul HIV se modifică încontinuu, motiv pentru care fiecare persoană care se infectează are simptome diferite.

Citeste si: OMS, un nou anunț despre pandemia de covid-19: "Este prematur ca țările să declare victoria asupra COVID sau să renunțe la restricții"

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a precizat Chris Wymant.

„Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”, a mai precizat epidemiologul Christophe Fraser, co-autorul studiului.

Citeste si: Ce restricții ar putea să dispară în luna martie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vești bune pentru români: „Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

Cercetătorii nu pot spune exact ce fel de mutații ale variantei VB a virusului HIV au declanșat un nivel mai mare de transmitere, dar au speranța că studiile viitoare le vor aduce răspunsuri la aceste întrebări.

„Este vorba despre un avertisment, nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign”, a precizat Chris Wymant.

 

Taguri: