S-a făcut anunțul mult așteptat de pensionari! Cu cât se vor mări pensiile?

Author: Diana Ghita

Câți bani în plus vor încasa pensionarii

Sursa: shutterstock.com; freepik.com

La sfârșitul lui august se va desfășura o întâlnire la Bruxelles, în care se va aborda și subiectul legat de pensii.

Cei de la Guvern au transmis, deja, planurile pe care le au în ceea ce privește modificarea sumelor de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Anunț pentru pensionari! S-ar putea ca pensiile să nu fie majorate la data stabilită de guvernanți

Cu cât se vor mări pensiile

În prezent, se estimează că pensia minimă va înregistra o creștere de la 1.125

lei la 1.350 de lei, începând din anul viitor. Totodată, se preconizează că punctul de pensie va crește de la 1.785 de lei la 2.142 de lei. Această veste era așteptată cu nerăbdare de peste cinci milioane de pensionari.

Cu puțin timp în urmă, șeful Casei de Pensii a subliniat că majorarea pensiilor reprezintă o inițiativă menită să corecteze inechitățile din sistemul actual.

Daniel Baciu a dorit să evidențieze că reforma recentă a pensiilor nu va conduce la reducerea sumelor primite de pensionari. Persoanele cu pensii foarte mici vor primi sprijin din partea statului pentru a atinge o anumită echilibrare.

Pe parcursul unei apariții televizate, Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei de Pensii, a clarificat următoarele aspecte:

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaște inflația pentru 2022, ori inflația comunicata de INS e de 13,8,%, dacă nu mă înșel.

Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.

În aceste condiții, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%,  e de salutat si apreciat efortul.  Este posibil să se fii luat in discuție ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect”,

a explicat Doina Pârcălabu la România TV. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Lovitură pentru pensionari! Un milion de români riscă să nu mai beneficieze de pensie

Ce anunț face ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, a comunicat că noua lege a pensiilor va fi stabilită abia începând cu anul 2024.

În prezent, ministerul lucrează la trei variante diferite, toate având ca scop să aducă o creștere semnificativă a veniturilor pensionarilor. 

„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.

Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă.

Considerăm că suma de 1225 de lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor.

Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a declarat ministrul Muncii.

Citește și: Cresc pensiile românilor: Cu cât se vor majora acestea din 2024?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.