S-a gasit un nou simptom pentru Coronavirus. Ce este și cum se manifestă "happy hypoxia"

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 04 feb 2021, 01:20
"Happy hypoxia", noua formă vicleană prin care Covid-19 păcălește pacienții. Ce este și cum se manifestă

Virusul misterios din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. Ce este ”happy hypoxia” și cum se manisfestă o spune un medic din prima linie. 

"Happy hypoxia" este un simptom tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de Covid-19, caracterizat printr-o stare de euforie a pacienților, în ciuda faptului că aceștia au o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%.

”Happy hypoxia”, noul simptom periculos al coronavirusului

Managerul Spitalului „Marius Nasta“, Beatrice Mahler, atrage atenţia asupra hypoxiei silenţioase, o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficienţa respiratorie, precum şi asupra unei adaptări extrem de ciudate a unor valori glicemice mari sau foarte mici la unii

pacienţi cu COVID, pe care le numeşte „paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar“.

"Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep. Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organism.

Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”,
a explicat Beatrice Mahler.

Medicul mai atrage atenţia şi asupra adaptării „ciudate” a valorilor glicemice:

”Cu siguranță sunt afectări multiple pe care Covid-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe. Mai remarcăm și o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici.

Sunt pacienți care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar",  a concluzionat specialistul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Coronavirus în România

Până pe 30 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 475.362 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 353.188 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.826 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 434 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 11.331 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 29.11.2020 (10:00) – 30.11.2020 (10:00) au fost raportate 138 de decese (78 bărbați și 60 femei).

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.261.

Dintre acestea, 1.251 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.107.567 de teste. Dintre acestea, 9.785 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.747 la cerere.