S-a prelungit carantina în România! Restricții drastice pentru acești români

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 07 dec 2020, 17:14
S-a decis prelugirea carantinei în șapte localități din județul Sibiu.

Carantina s-a prelungit în șapte localități din județul Sibiu, în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.  

Duminică seara, la ora 22:00, după închiderea urnelor de vot, CJSU s-a întrunit și a decis prelugirea carantinei în șapte localități din județul Sibiu.

Carantină în șapte localități din județul Sibiu

În municipiile Sibiu și Mediaș, orașele Cisnădie, Tălmaciu și Avrig, dar și pentru comuna Orlat și satul Șelimbăr se va relungi carantina pentru alte șapte zile, începând de luni, 7 decembrie.

„S-au aprobat 7 hotărâri care vizează solicitarea către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenției de emitere a Ordinului Comandantului Acţiunii pentru prelungirea cu 7 zile, începând cu data de 07.12.2020 ora 05:00, a măsurii de carantină zonală în Municipiul Sibiu, localitatea Șelimbăr, orașul Cisnădie, orașul Tălmaciu, Municipiul Mediaș, orașul Avrig și localitatea Orlat”, a anunțat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Localitățile Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu și Șelimbăr sunt în carantină din 16 noiembrie, iar Mediaș, Orlat și Avrig, din 23 noiembrie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Măsurile de protecție impuse de autorități în carantină

Pe perioada carantinei este permisă deplasarea pentru următoarele motive: 

  • Îngrijirea/ însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere
  • Asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități
  • Decesul unei persoane din familie
  • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță
    Urgențe medicale
  • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul de desfășurare a activității profesionale și înapoi

  • Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activităților profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10:00-13:00, iar pentru persoanele cu vârstă mai mică de 65 de ani în intervalul 05:00-10:00, respectiv 10:00-20:00
  • Deplasarea pentru asistență medicală
  • Deplasări scurte în apropierea gospodăriei/locuinței legate de activitate fizică, cât și pentru nevoile animalelor de companie
  • Deplasarea în scopul participării la activitățile cultei religioase
  • Deplasarea în scopul donării de sânge
  • Deplasarea în scop umanitar și de voluntariat
  • Deplasarea pentru activități agricole
  • Deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare
  • Îngrijirea sau administrarea unei proprietăți
  • Participarea la programe sau proceduri de tratamen

Citeste si: Nelu Tataru, anunt important despre posibila carantinare nationala! Ce spune Ministrul Sanatatii despre situatia din Bucuresti!

Interzicerea intrării/ieșirii din zona de carantină, cu excepția următoarelor situații:

Transportul de marfă, indiferent de natura acesteia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionarea populației.

Persoanele care nu locuiesc în zona de carantină dar desfășoară activități economice și activități în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar-veterinare, situații de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației

publice, comunicațiilor și transportului.

Persoanele care locuiesc în zona de carantină și desfășoară activitate profesională înafara zonei de carantină.

Persoanele care desfășoară activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Restricții prelungite cu două săptămâni în județul Ilfov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a decis duminică, 6 decembrie, că restricțiile pentru localităţile necarantinate din județul Ilfov se prelungesc cu două săptămâni, până pe 20 decembrie.

Astfel că, barurile, restaurantele, sălile de cinema și de jocuri de noroc vor rămâne închise. Măsura a fost necesară pentru că rata de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile în judeţ a rămas foarte ridicată: 7,26 la mia de locuitori.

„Având în vedere că în judeţul Ilfov rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000

locuitori, respectiv 7,26/1.000 locuitori, pentru următoarele 14 zile, începând cu data de 6.12.2020 ora 20,00 şi până în data de 20.12.2020 ora 20,00, la nivelul judeţului Ilfov, pentru localităţile în care nu este instituită carantina zonală, se dispune: interzicerea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor”, prevede hotărârea CJSU Ilfov de duminică, citată de Agerpres.