S-a renunțat la mască de protecție în spații publice exterioare! Unde s-a luat decizia?

Autor: Elena Padure
Actualizat: 16 apr 2021, 12:14
In Israel, cetatenii nu mai sunt obligati sa poarte masca de protectie pe strada

Autoritățile din Israel au decis să renunțe la impunerea purtării maștii de protecție în spații publice exterioare.

Începând de duminică, în Israel s-a renunțat la obligația de a purta mască de protecţie  în spații publice exterioare. Cu toate acestea, cetățenii vor trebui să poarte în continuare măști în spațiile închise. De asemenea, aceeași măsură a dus la posibilitatea redeschiderii școlilor din țară. Astfel, elevii din Israel se vor întoarce în bănci după mai bine de un an.

În Israel s-a renuntat la masca de protecție pe stradă

Campania de vaccinare din Israel a fost atât de eficientă încât autoritățile au decis să renunțe la purtarea măștii de protecție pe stradă.

La jumătatea lunii ianuarie, în plină pandemie, numărul zilnic de pacienți diagnosticați cu COVID a scăzut cu 98%, iar numărul pacienților cu COVID-19  care au contractat forme grave a scăzut cu 93%.

În Israel, rata deceselor a scăzut, de asemenea cu 87%, în condițiile în care 85% dintre cetățenii cu vârsta peste 16 ani au fost vaccinați.

Scăderea rapidă a ratelor de infecție și de mortalitate a depășit toate previziunile, notează publicația  Haaretz. Unii oameni de știință spun deja în mod deschis că Israelul a atins nivelul la care se crede că s-a obținut "imunitatea de turmă".

Israelul a fost printre primele ţări care, din primăvara anului 2020, a impus purtarea măştilor sanitare în locurile publice.

"Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia de a purta) masca", a comunicat ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, potrivit stirilekanald.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile", a mai adăugat el.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii? Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut anunțul

Campania de vaccinare din Israel, un real succes

Campanie de vaccinare în Israel a început la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Compania a livrat milioane de doze în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării. 

Astfel, administrarea celor două doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori s-a făcut extrem de rapid.

Citeste si: Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinării cu serul Pfizer! Ce au descoperit cercetătorii din Israel

În mijlocul lunii ianuarie, în Israel s-a înregistrat un vârf de circa 10.000 de infectări zilnice cu COVID, dar acestea au ajuns sub 200 în ultimele zile, cu o rată de pozitivare a testelor de 0,3%.

Citeste si: Vesti bune pentru romanii care vor sa calatoreasca in Israel! Iata cand sunt asteptati primii turisti in Tara Sfanta si ce conditii li se impun!