S-a „trezit” reactorul de la Cernobîl? Descoperirea îngrijorătoare a oamenilor de știință

Autor: Elena Padure
Actualizat: 24 iul 2022, 21:35
Mai prezinta un risc reactorul de la Cernobîl, la 35 de ani dupa explozie?

Un grup de cercetători susține că reactorul de la Cernobîl, care a explodat în aprilie 1986, s-ar fi reactivat și este în continuare periculos.

Catastrofa nucleară din Ucraina, care a avut loc în 26 aprilie 1986, a șocat o întreagă lume. Acum, la 35 de ani de la accident, se pare că reactorul de la  Cernobîl  s-ar fi „reactivat”. Asta susțin mai mulți cercetătorii ucraineni, care au observat reacții nucleare acolo și care pot deveni periculoase. Informațiile au fost publicate în revista americană  „Science”. Iată ce spun specialiștii români despre acest fenomen.

Mai este activ reactorul de la Cernobîl?

Reactorul de  centrala nucleară de la Cernobîl  care a explodat în 1986, a fost izolat într-un „sarcofag”. Se pare că senzorii au înregistrat un număr tot mai mare de neutroni în zona, fapt ce ar indica o reacție de fisiune nucleară.

„Este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”, a declarat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.

Specialiștii români au comentat și ei informațiile apărute în articolul din revista „Science”, cu privire la reactivarea reactorului. Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN, a declarat că informațiile publicate nu au fost transmise pe cale oficială.

„La CNCAN suntem în permanent contact cu Agenția Internațională (pentru Energie Atomică- n.r) de la Viena, inclusiv cu autoritățile din Ucraina.

Aceste informații apărute în articol nu au fost transmise, deci nu sunt informații oficiale. Nu avem informații legate de (existența unor) îngrijorări”, a declarat specialistul conform digi24.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform declarațiilor șefului Centrului de Răspuns la Urgențe de la CNCAN, Petre Cornel Min, reactorul de la Cernobîl emotie radiații în mod constant, practic din 1986 până în acest moment. Această emitere constantă de radiații vine de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Astfel, deși există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, este puțin probabil să apară o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț.

Citeste si: O catastrofă „Cernobîl” la centrala nucleară de la Cernavodă? Ce spun specialiștii

„Din cunoștințele pe care le avem în acest moment, strict tehnic, nu există posibilitatea repetării accidentului din 1986 pe amplasamentul de la Cernobîl. În plus, pe lângă sistemele pe care le au ucrainenii, sunt alte sisteme la nivel european, la nivel internațional, de detectare a radiației.

Noi suntem în contact permanent cu aceste sisteme. Dacă nivelul de radiații ar fi crescut, am avea informații imediat”, a subliniat Petre Cornel Min.

Citeste si: Incendiul de langa Cernobil se apropie periculos de Centrala Nucleara avariata. Greenpeace avertizeaza