S-a vindecat de COVID la 102 ani! Povestea uluitoare a unei femei din Constanţa

Autor: Elena Padure
Actualizat: 21 iul 2022, 01:15
O femeie de 102 ani s-a vindecat de COVID
Sursa: Radio Constanţa

Bătrâna din Constanţa a reuşit să învingă infecţia cu Coronavirus, deşi e trecută de vârsta de 100 de ani.

Potrivit medicilor, infecţiile cu noul coronavirus sunt mai pericoloase în cazul bătrânilor şi a persoanelor cu comorbidităţi. În ciuda acestui fapt, o femeie din Constanţa a reuşit să treacă cu bine peste boală, chiar dacă are 102 ani. Iată cum a reuşi femeia să se refacă după înbolnăvire. 

Cine este femeia vindecată de Covid la 102 ani

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, acelaşi an în care a debutat epidemia de gripă spaniolă.

În primăvara anului 2021 ea urmează să împlinească 103 ani. Potrivit interviului oferit de femeie pentru  Radio Constanţa, ea s-a bucurat de o sănătate bună înainte de infecţia cu COVID. Elena Cușa Anagnoste nu a avut alte afecţiuni şi se consideră o persoană activă și optimistă, fapt care ar fi ajutat-o în lupta cu boala. 

Una dintre fiicele femeii povesteşte că boala mamei sale a debutat cu tuse seacă şi frisoane. 

"A început prin tuse seacă şi frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare. La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică.

La Mangalia a fost foarte bine îngrijită", a menţionat Bela Marenca, fiica femeii.

Citeste si: Focar cu noua tulpină de COVID-19 la o școală din București? Câte cazuri noi sunt și ce se întâmplă cu deschiderea școlilor?

Genele bune au ajutat-o pe bătrână

Medicul Cristina Grădișteanu, de la Spitalul Municipal Mangalia a menţionat că femeia a avut noroc, deoarece nu suferă de patologii cunoscute.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil.

Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei.

Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii."

a spus medicul.

Greşeală care a îmbătrânit-o cu 15 ani în acte

Elena Cușa Anagnoste mai are şi alte poveşti unice. Una dintre acestea implică o greşeală în certificatul ei de naştere. Potrivit actelor, femeia ar avea 117 ani, nu 102.

Bătrâna povesteşte că s-a născut în Grecia. În timp ce trecea prin Bulgaria în drum spre România, autorităţile de acolo i-au trecut din greşeală anul naşterii 1903, în loc de 1918. Această eroare a fost perpetuată şi de autorităţile române în acel moment. 

Elena Cușa Anagnoste a locuit în comuna Stejaru, județul Tulcea pentru mare parte din viaţa ei. Din 1995, însă, s-a mutat în Constanța, la fiul ei.  Femeia a lucrat pe un șantier de construcții, dar și în agricultură. Cei din familia femeii au fost, de asemenea, oameni longevivi. Şi credinţa joacă un rol important în viaţa bătrânei.

Citeste si: Coronavirus în România, 27 ianuarie 2021. Peste 3000 de cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore! Creste numarul pacientilor internati la ATI!

"A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani. Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă(...) Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic", spune fiica sa, citată de Radio România Constanţa.

Citeste si: Tora Vasilescu a rămas cu sechele după ce a avut COVID-19. Incredibil ce au descoperit medicii la nivelul plămânilor: „În urma radiografiei au ieșit...”

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.