S-a votat în Senat: Anumiți angajatori vor primi o subvenție de 2.250 de lei

Autor: Cristina Mocanu

Statul urmează să le ofere anumitor angajatori o subvenție în valoare de 2.250 de lei.

Sursa: https://pixabay.com/

O anumită categorie de angajatori va primi o subvenție de 2.250 de lei dacă vor respecta anumite reguli.

Statul urmează să le ofere anumitor angajatori o subvenție în valoare de 2.250 de lei. Legea a fost votată în Senat.

Angajatorii vor primi de la stat 2.250 de lei

Senatul a votat luni, 6 martie, ca angajatorii să primească din partea statului 2.250 de lei pentru a stimula angajarea victimelor violenței domestice. Propunerea a fost înregistrată pe 25 noiembrie 2022, când este celebrată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Citește și: Guvernul acordă vouchere în valoare de 15.000 de lei. Familiile care vor beneficia de acest ajutor

Propunerea legislativă urmărește introducerea în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și a persoanelor pentru care a fost emis un ordin de protecție și care nu au putut ocupa un loc de muncă în rândul beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesională.

Totodată, alături de șomerii de lungă durată, cei de peste 45 de ani, cei care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale sau tinerii NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ şi nu participă la activități de formare profesională), și pentru angajarea celor pentru care a fost emis un ordin de protecție firmele să poată cere, de la stat, o subvenție în cuantum de 2.250

lei timp de 12 luni. Această sumă de bani va fi acordată dacă aceste persoane sunt încadrate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, existând obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Citește și: Codul de Procedură Penală 2023: Audierea minorilor se va face după reguli noi

Cum puteți beneficia de această sumă?

Pentru a putea accesa aceste beneficii, persoanele pentru care a fost emis un ordin de protecție vor trebui să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București. Conform inițiatorilor propunerii legislative: "Soluția pentru scoaterea persoanelor din vulnerabilitate nu este asistența socială pe termen lung, ci crearea de oportunități astfel încât persoanele vulnerabile să se poată integra în societate și să devină active din punct de vedere social și economic.

Creșterea independenței financiare va duce la diminuarea riscului de întoarcere la abuzator, cu efecte de scădere a fenomenului violenței domestice, dar și cu efecte pozitive de diminuare în timp a costurilor violenței domestice suportate de statul român".

După ce această propunere legislativă va deveni lege, vor trebui modificate și normele de aplicare ale Legii 76/2002 în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, printr-un proiect de HG propus de Ministerul Muncii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt persoanele care vor beneficia de acest ajutor?

Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situații:

a) au devenit șomeri în sensul prevederilor  5 pct. IV lit c);

b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ;

c) ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;

d) au obținut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecție internațională, conform legii, sau se află în procedura de soluționare a cererii de azil şi au acces pe piața muncii, în condițiile prevăzute de lege.

e) sunt cetățeni străini sau apatrizi care au fost încadrați în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României, conform legii;

f) nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție, respectiv în timpul sau după executarea unei pedepse ori a unei măsuri educative sau a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare.

g) nu au putut ocupa loc de muncă şi sunt victime ale violenței domestice;

Prezenta intervenție legislativă urmărește, prin măsurile propuse, creșterea șanselor pentru integrarea în muncă a victimele violenței domestice. Astfel cum studiile arată, creșterea independenței financiare va duce la diminuarea riscului de întoarcere la acuzator, cu efecte de scădere a fenomenului violenței domestice, dar şi cu efecte pozitive de diminuare în timp a costurilor violenței domestice suportate de statul român.

Sursă: avocatnet.ro