S-au deschis şcolile! Unde s-a luat decizia

Author: Denisa Avram
Actualizat: 20 iul 2022, 02:15
Se redeschid scolile

Autorităţile de la Sofia au decis să deschidă din nou şcolile primare şi grădiniţele, ca urmare a numărului mic de infectări cu COVID-19.

Şcolile primare, grădiniţele şi centrele de îngrijire after-school din Bulgaria s-au redeschis, după o lună. Decizia vine ca un răspun la numărului scăzut de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Bulgaria redeschide şcolile

Bulgaria se află pe locul al treilea în UE, în ceea ce priveşte mortalităţile cauzate de COVID-19, după ce anterior ocupa prima poziţie.

"Cei mai mulţi părinţi au fost de părere că elevii din clasele I-IV ar trebui să participe la lecţii în şcoli”, a declarat luni ministrul educaţiei Krasimir Valcev în timpul unei vizite la

o şcoală primară din capitala Sofia, conform agerpres.ro

În funcţie de evoluţia pandemiei, restul elevilor până la clasa a XII-a ar putea reveni în bănci, începând cu 18 ianuarie.

Citeste si: Lista: Ce persoane sunt exceptate de la carantina la intrarea in Romania

Unii părinţi se opun deciziei

Câţiva părinţi s-au opus redeschiderii şcolilor, deoareceau considerat că nu este o decizie care să asigure destulă siguranţă.

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a scăzut de la 79.544 de cazuri la 72.962 din populaţia totală de 6.9 milioane de locuitori a Bulgariei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În urma acestei evoluţii pozitive, luni, România a anulat cerinţa privind carantina şi un testul negativ pentru cetăţenii bulgari vor să intre în ţară.

Luni au fost detectate doar 171 de noi cazuri în Bulgaria. Se presupune, însă, că numărul mic se datorează efectuării restrânse de teste pe perioada sărbătorilor.

Campania de vaccinare în Bulgaria

În Bulgaria 4.739 de persoane au fost imunizate cu vaccinul BioNTech-Pfizer.

La jumătatea lunii ianuarie este aştepată sosirea unei noi tranşe de 25.000 de doze de vaccin, după ce alte 25.000

au sosit la Sofia luni.

Campania de vaccinare în cinci faze a început pe 27 decembrie. Medicii şi asistentele care tratează pacienţii cu COVID-19 au fost primii vaccinaţi.

Citeste si: Se deschid şcolile pe 11 ianuarie? Ce decizie a luat Ministrul Educaţiei

În faza a doua a campaniei vor fi vaccinaţi profesori, persoanele din căminele de bătrâni şi personalul acestora.

Citeste si: Se redeschid şcolile? Ce au hotărât autorităţile