S-au interzis paharele de unica folosinta din care bei cafea! Afla de ce

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 21 sep 2020, 14:00

Exista o statistica conform careia, daca se aduna toate paharele de cafea folosite Intr-un an de compania lider germana Keurig si se aliniaza, globul ar putea fi Inconjurat de 12 ori, noteaza Descopera.

Aceste cupe mici sunt fabricate dintr-un amestec de plastic si aluminiu, iar cele mai multe dintre statiile de reciclare din lume nu dispun de facilitati pentru a le recicla In mod corespunzator.

Este o tendinta extrem de daunatoare si vom avea nevoie de zeci de ani ca sa ne "lipsim" de ele, iar orasul german Hamburg tocmai a devenit primul din lume care a interzis utilizarea acestui tip de pahare de unica folosinta In toate institutiile gestionate de guvern.

" Aceste produse provoca un consum inutil de resurse si genereaza deseuri care nu pot fi reciclate si de multe ori contin poluanti din aluminiu. Cupele nu pot fi reciclate cu usurinta, deoarece acestea sunt de multe ori realizate dintr-un amestec de plastic si aluminiu", a declarat Jan Dube, de la Departamentul de Mediu si Energie din Hamburg.

Aceasta decizie, care este parte a unei miscari mai largi de a face orasul mai prietenos mediului si sustenabil, vine ca raspuns la recenta explozie a acestor produse de-a lungul ultimilor ani, scrie Descopera.

In 2014, producatorul major de pahare Keurig a vandut aproape 9,8 miliarde de ambalaje si doar 5% dintre acestea au fost reciclabile. Compania s-a angajat, pana In 2020, sa creeze o versiune complet reciclabila de ambalaje de unica folosinta- cupe-K, Insa expertii nu sunt siguri daca acest proiect este real.

"Indiferent ce se spune despre reciclare, aceste lucruri nu vor fi niciodata reciclabile",

a declarat John Sylvan, fondatorul companiei Keurig si inventator al cupei-K.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In prezent, aproximativ 13% din populatia Germaniei consuma zilnic cafea din pahare de unica folosinta, iar In SUA, procentul de companii producatoare de ambalaje a crescut de la 15 la 25% Intre anii 2014 si 2015. Ingrijorator

este faptul ca oamenii continua sa le foloseasca chiar daca au cunostinte despre daunele acestora.

Potrivit unui sondaj recent, unul din zece britanici crede ca" paharele de cafea sunt foarte proaste pentru mediu", dar, In acelasi timp, 22% dintre acestia au spus ca beau cafea din aceste pahare.

"Aceste cupe reprezinta problema emblematica si cea mai ampla din societatea noastra",

au afirmat cercetatorii australieni John Rice si Nigel Martin.

In Hamburg, legea se aplica doar personalului din cladirile aflate In proprietatea guvernului. Cupele pentru cafea sunt Inca legale In restul locurilor.