Brazilia a raportat, de asemenea, vineri, primul deces cauzat de variola maimuței. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 22 iulie, doar cinci decese au fost raportate la nivel mondial, toate în Africa.
Decese din cauza variolei maimuței în Spania și Brazilia
Sâmbăta trecută, OMS a descris epidemia care se răspândește rapid ca fiind o urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă.
În cel mai recent raport al său, ministerul spaniol al sănătății a declarat că 4.298 de cazuri au fost confirmate în țară, dintre care doar 64 sunt femei.
Dintre cei 3.750 de pacienți despre care deținea informații, a precizat că 120 au fost spitalizați și unul a murit.
Un purtător de cuvânt al ministerului spaniol al sănătății a refuzat să ofere mai multe detalii despre persoana decedată.
Victima braziliană era un bărbat în vârstă de 41 de ani care, potrivit ministerului sănătății, suferea, de asemenea, de limfom și de un sistem imunitar slăbit.
„Comorbiditățile i-au agravat starea”, a precizat ministerul.
Acesta a adăugat că pacientul a fost spitalizat în orașul Belo Horizonte, din sud-estul țării, și a murit din cauza unui șoc septic după ce a fost dus la secția de terapie intensivă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Infecțiile sunt de obicei ușoare, iar riscul pentru populația generală este scăzut.
Peste 21.000 de cazuri de variola maimuței la nivel mondial
Brazilia a raportat, până în prezent, 1.066 de cazuri confirmate și 513 cazuri suspecte de virus. Datele ministerului brazilian al sănătății indică faptul că peste 98% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la bărbați care fac sex cu bărbați.
La scurt timp după aceea, ministerul spaniol al sănătății a confirmat primul deces din Europa din cauza virusului.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, există 21.148 de cazuri la nivel mondial.
Virusul variolei maimuțelor face parte din aceeași familie de virusuri ca și variola, deși este mult mai puțin severă și experții spun că șansele de infectare sunt reduse.
Acesta apare mai ales în zonele îndepărtate din țările din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale.
Oficialii din domeniul sănătății recomandă ca persoanele cu cel mai mare risc de expunere la acest virus- inclusiv unii bărbați homosexuali și bisexuali, precum și unii lucrători din domeniul sănătății- să își facă vaccinul.
Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că declararea epidemiei drept o urgență sanitară globală ar contribui la accelerarea dezvoltării de vaccinuri și la punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.
Dr. Tedros a declarat că riscul de apariție a variolei maimuțelor este moderat la nivel global, dar ridicat în Europa.
„Acesta este un focar care poate fi oprit cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, a declarat acesta. OMS emite recomandări, care speră să stimuleze țările să ia măsuri pentru a opri transmiterea virusului și pentru a-i proteja pe cei mai expuși la risc.