Indicele de referință S&P 500 a închis vineri în teritoriu de corecție, încheind o săptămână volatilă din cauza rapoartelor de profituri mai slabe decât cele așteptate și a datelor economice puternice.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,5%, marcând o scădere de peste 10% de la cel mai recent vârf atins în iulie. Indicele Dow Jones a scăzut cu 367 de puncte, sau 1,1%, după ce a alunecat cu peste 400 de puncte la minimele ședinței de tranzacționare.
Cum au mers companiile individual?
Acțiunile Amazon au crescut vineri cu 6,8%, după ce gigantul comerțului electronic a raportat o depășire a cifrelor de top și de fond pentru cel mai recent trimestru al său.
Cu toate acestea, ratele de câștig din alte părți au contribuit la accelerarea vânzării pieței din această săptămână.
Acțiunile Chevron au pierdut 6,7%, după ce compania a raportat o ratare amplă a veniturilor din al treilea trimestru.
Acțiunile Ford Motors au pierdut 12,2% după ce a raportat un profit pentru trimestrul al treilea care a fost sub așteptările Wall Street și și-a retras previziunile pentru întregul an din cauza incertitudinii generate de greva de la United Auto Workers. Sindicatul a ajuns la un acord cu producătorul auto la începutul acestei săptămâni.
Acțiunile JPMorgan Chase au scăzut cu 3,6% după ce un document a dezvăluit că directorul general Jamie Dimon și familia sa intenționează să vândă acțiuni în valoare de 141 milioane de dolari începând de anul viitor.
Indicii pietei
Pentru această săptămână, Dow Jones a scăzut cu 2,1%. S&P 500 a alunecat cu 2,5%, iar Nasdaq Composite a pierdut 2,6%.
Datele cheie din această săptămână au arătat că economia americană continuă să rămână puternică, în pofida ratelor dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, ceea ce îi îngrijorează pe investitorii care se tem deja că banca centrală va menține ratele la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Produsul intern brut, o măsură a tuturor bunurilor și serviciilor produse în economia americană, a crescut cu o rată anualizată de 4,9% în trimestrul al treilea, a anunțat joi Departamentul Comerțului. Această măsură, ajustată în funcție de inflație și de fluctuațiile sezoniere, a fost cu mult peste ritmul de 2,1% din al doilea trimestru și peste așteptările economiștilor, care estimau o rată de 4,3%.
De asemenea, investitorii au asimilat cel mai recent indice al prețurilor cheltuielilor personale de consum, indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru inflație. Excluzând prețurile la gaze și alimente, indicele PCE de bază a crescut cu 3,7% pentru cele 12 luni încheiate în septembrie, cea mai mică creștere anuală din mai 2021. Indicele a crescut cu 0,3% în ritm lunar, de la rata de 0,1% înregistrată în august.
Traderii văd o șansă de aproape 100% ca Fed să mențină ratele dobânzilor stabile după ședința de politică monetară de săptămâna viitoare, potrivit instrumentului CME FedWatch.
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de Universitatea din Michigan în rândul consumatorilor a arătat, de asemenea, vineri, că sentimentul a scăzut cu 6% în această lună, americanii fiind din ce în ce mai îngrijorați de perspectivele economice.
Pe măsură ce acțiunile se așează după ziua de tranzacționare, nivelurile s-ar putea schimba ușor.
Citește și: "A fi reținut nu este suficient"- Critica Israel
Citește și: Cum răspândesc influencerii naționalismul turc?