SABBAG IN ACTIUNE: Pe urmele refugiatilor, ale celor care au nevoie ca Europa sa nu le intoarca spatele!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 13:32

Problema refugiatilor este cel mai dezbatut subiect in toata lumea. Si este si normal pentru ca vorbim de cea mai mare criza umanitara de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Libanul si Turcia gazduiesc un numar urias de refugiati, peste 4 milioane. Iar economiile acestor tari se zguduie. A venit randul Europei acum sa ofere un ajutor mic, daca ne gandim la eforturile celor doua tari. Ca atare, mi-am propus sa merg pe ruta balcanica si sa surprind prin obiectivul camerei de luat vederi realitatea. Urmeaza primul episod din periplul nostru in Serbia si Ungaria.

De luni in sir, Europa se confrunta cu cea mai mare criza umanitara de la cel de Al Doilea Razboi Mondial.

Sute de mii de oameni, lipsiti de cele mai elementare mijloace de trai, incearca sa fuga din iadul sirian si sa ajunga in Europa prin Balcani. Priviti imaginile surprinse in Serbia! Parca un intreg popor si-a parasit tara si a plecat unde a vazut cu ochii! Sunt zeci de mii, sute de mii de oameni disperati!

Oprim si noi sa stam de vorba cu un grup de refugiatii.

Sunt tineri cu totii si ce imi atrage atentia este ca nu au bagaje.
Oamenii spun  ca au parcurs un drum ingrozitor de lung, presarat cu morti. Sunt atat de disperati, incat au ajuns sa-si incredinteze viata oricui. Au dat mii de euro diferitelor grupari de traficanti. Cand n-au mai avut de unde plati sumele fabuloase cerute de calauze,  au fost nevoiti sa-si continue drumul pe jos, mii de kilometri.


De pe urma acestor refugiati profita multa lume. Taximetristii, dar si alti interlopi, de data aceasta din Balcani. Pentru cateva sute de euro, poate ultimii bani ai refugiatilor, gasesc o masina care sa-i duca pana la granita cu Ungaria. Negocierea este rapida, extenuati, refugiatii accepta orice suma le cer soferii.

Oriunde ti-ai intoarce privirea, vezi grupuri de imigranti care inainteaza cu greu.

Doar speranta ca vor ajunge la un moment dat in Germania ii mai tine in viata. Oprim intr-un centru organizat de autoritatile sarbe. Aflu cu stupoare informatii halucinante despre numarul imigrantilor: „Mai mult de 1500 in fiecare zi, dar toti pleaca. Aceasta este o tabara de primire cu scop umanitar. Aici nimeni nu este inregistrat. Aceasta este o tabara, nu o puscarie. E un centru cu scop exclusiv umanitar. Ei pot veni aici sa se odihneasca, sa se spele si sa primeasca asistenta medicala, daca au nevoie.
Pot pleca dupa 5 minute, 5 ore, peste o zi sau cand vor ei. Noi nu le punem niciun fel de intrebari, incercam sa-i ajutam, sa-i ajutam din punct de vedere medical.” Sarbii nu incearca sa-i opreasca pe refugiati. Unii dintre ei spun ca au trecut prin experiente similare in timpul razboiului care a insangerat fosta Iugoslavie. Din acest motiv sau poate pentru a-i vedea cat mai repede plecati pe refugiati, le pun la dispozitie chiar si autocare care sa-i ia de la Belgrad si sa-i duca aproape de granita Ungariei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sarbii nu vor mai multe probleme decat au deja. Autoritatile se poarta omeneste cu refugiatii. Urmam si noi indemnul de pe panou si mergem spre Ungaria! Nu e insa deloc usor sa treci granita. Zeci de imigranti au evadat dintr-un centru maghiar pentru refugiati, asa ca autoritatile au inchis un punct de trecere a frontierei! Ca urmare, o coada imensa de masini s-a format pe cativa kilometri.