„Șacalul” în ochii psihologilor criminaliști. Cum explică specialiștii comportamentul evlavios și criminal, în același timp, al suspectului celor două crime: „Cântă prin biserică, filmează prin cimitir... Omul acesta are o dublă personalitate”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 23 sep 2024, 19:14

Cazul bărbatului cunoscut sub numele de „Șacalul” a zguduit întreaga țară, acesta fiind acuzat de două crime brutale și suspectat de alte patru dispariții de femei, toate date dispărute de familiile lor. Deși se afla sub control judiciar și în atenția anchetatorilor, acest lucru nu a împiedicat actele sale de o violență extremă. 

Cazul „Șacalului” ridică un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitățile sistemului de justiție și la modul în care sunt gestionate cazurile persoanelor sub control judiciar. În paralel, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la comportamentul suspectului, care ar putea fi un criminal în serie.

Citește și: ”Şacalul”, bărbatul acuzat că a omorât două tinere în Constanţa, cere de pe patul de spital să fie pus în libertate. La instanță a ajuns doar iubita lui

Șacalul, între cântări bisericești și crime

„Șacalul” s-a dovedit a fi un om parșiv, acesta prezentându-se sub un anumite fel pe rețelele sociale, adică un om cu frică de Dumnezeu, evlavios, care dă sfaturi... în paralel, acesta este acuzat de două crime și de dispariția a patru femei. 

Șacalul: „Nu le-am omorât eu. Nu știu, să spună instanța! Trebuiau să se găsească probe dacă erau sugrumate, lovite sau ceva...”

Liviu Chesnoiu-psiholog criminalist: „Cântă prin biserică, filmează prin cimitir, tot felul de sugestii, cum să fim, cum să dregem și așa mai departe. Omul acesta are o dublă personalitate.

De asemenea, „Șacalul” ar putea fi acel om ce sperie o întreagă Românie: un criminal în serie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Suntem în fața unei duble crime care evidențiază posibilitatea existenței unei criminal în serie. E foarte puțin probabil, pe o suprafață mică, să ai mai mulți criminali în serie. De regulă, identificam unul care avea grijă să facă curățenie în jurul lui. Acest lucru cred că se poate interpreta în speța de față. Ei ucis pentru a obține bani, valori. Fără îndoială un individ cu disfuncționalități mentale, fără îndoială eu îl plasez în zona schizofrenică.

„Șacalul”, acuzat de două crime atroce și suspect în alte patru dispariții: Un eșec al sistemului?

Prima victimă cunoscută a „Șacalului” a fost Delia, o femeie de 34 de ani din Tulcea. În iulie, Delia a plecat spre Constanța fără să își anunțe soțul, iar din 2 iulie, nimeni nu a mai putut lua legătura cu ea.

Câteva zile mai târziu, trupul ei neînsuflețit a fost descoperit într-un apartament din Mamaia. Ancheta a dezvăluit că Delia se întâlnise cu „Șacalul” la un hotel, după care a fost dusă în apartamentul unde și-a pierdut viața. 

A doua victimă, Denisa, avea doar 28 de ani și provenea din județul Timiș. În august, ea a plecat cu familia într-o vacanță în Bulgaria, urmată de un scurt sejur la Mamaia.

După ce părinții ei au plecat acasă cu fiul de 5 ani, Denisa a rămas singură pe litoral. La scurt timp după aceea, a dispărut. Cadavrul ei a fost descoperit ulterior pe un câmp între localitățile Sinoe și Mihai Viteazu din județul Constanța. Metoda de operare, similară cu cea din cazul Deliei, indică un tipar al crimelor comise de „Șacalul”.

În afară de aceste două crime confirmate, bărbatul este suspectat că ar avea legătură cu dispariția altor patru femei, dispărute în circumstanțe similare. Anchetatorii investighează cu atenție fiecare detaliu pentru a stabili dacă „Șacalul” este responsabil și pentru aceste cazuri.

Liviu Chesnoiu-psiholog criminalist: „Judecătoria din Babadag i-a schimbat încadrarea. După ce a ieșit din pușcărie ultima dată, avea un control judiciar și trebuie periodic să dea cu subsemnatul, să zică faptul că e pe aici și nu a plecat din țară. În Ceamurlia de Jos, unde nu era niciun polițist, este foarte aproape de județul Constanța. El după aceea se urca într-o mașină de ocazie și ajungea aici, în Năvodari, unde are concubina. Polițiștii din Ceamurlia trebuiau să-l verifice, dă fie un fel de ofițer de probațiune”.