Saga OpenAI continuă în timp ce Marea Britanie considera o anchetă

Autor: Bogdan Frațilă

Guvernul britanic are în vedere o investigație antitrust a relației dintre Microsoft și OpenAI, afirmând că acordul care a rezolvat o criză recentă și dramatică

Sursa: PixaBay

Guvernul britanic are în vedere o investigație antitrust a relației dintre Microsoft și OpenAI, afirmând că acordul care a rezolvat o criză recentă și dramatică

Guvernul britanic are în vedere o investigație antitrust a relației dintre Microsoft și OpenAI, afirmând că acordul care a rezolvat o criză recentă și dramatică a conducerii companiei de inteligență artificială ridică semne de întrebare cu privire la posibilele efecte asupra concurenței.

Autoritățile de reglementare britanice de la Autoritatea pentru Concurență și Piețe din această țară au declarat vineri că solicită feedback public cu privire la inițierea unei investigații pentru a determina dacă "relația strânsă și cu multiple fațete" dintre Microsoft și OpenAI ar putea constitui o "fuziune relevantă".

Independenta reala?

Microsoft, într-o declarație, a precizat că OpenAI va rămâne o companie independentă. "Din 2019, am creat un parteneriat cu OpenAI care a încurajat mai multă inovație și concurență în domeniul inteligenței artificiale, păstrând în același timp independența ambelor companii", a răspuns Brad Smith, vicepreședinte și președinte al Microsoft, printr-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

"Singurul lucru care s-a schimbat este că Microsoft va avea acum un observator fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI, ceea ce este foarte diferit de o achiziție precum cea a DeepMind de către Google în Marea Britanie. Vom colabora îndeaproape cu CMA pentru a furniza toate informațiile de care are nevoie."

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat "Parteneriatul nostru cu Microsoft ne permite să ne continuăm cercetările și să dezvoltăm instrumente de inteligență artificială sigure și benefice pentru toată lumea, rămânând în același timp independenți și operând în mod competitiv.

Faptul că aceștia sunt observatori fără drept de vot în consiliul de administrație nu le oferă autoritate de conducere sau control asupra operațiunilor OpenAI".

Anunțul reflectă creșterea controlului antitrust asupra Microsoft în Marea Britanie. CMA a cercetat Microsoft pe mai multe fronturi, inclusiv cu privire la practicile sale în domeniul serviciilor cloud și la fuziunea sa cu gigantul jocurilor video Activision Blizzard, care a fost aprobată în această toamnă după ce Microsoft a făcut ajustări la tranzacție.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rolul Microsoft

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI și a trecut la integrarea tehnologiei sale în serviciile Microsoft.

Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, a declarat că cele două companii sunt profund integrate, iar într-o postare pe blog, după o săptămână tumultoasă de evenimente luna trecută- în care directorul general al OpenAI, Sam Altman, a fost concediat sumar, iar apoi reangajat- Altman a anunțat că Microsoft va obține un loc fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI.

"Nu există OpenAI fără ca Microsoft să se aplece, într-un mod profund, pentru a fi partenerul acestei companii în misiunea lor", a declarat Nadella pentru Kara Swisher, colaborator CNN, în cadrul podcastului lui Swisher,

în noiembrie. Nadella a adăugat rapid: "Ne place misiunea lor, ne place chiar și independența lor. Nu avem nicio problemă cu ea".

"Au existat recent o serie de evoluții în guvernarea OpenAI, unele dintre acestea implicând Microsoft", a declarat vineri CMA într-o postare pe blog. "Având în vedere aceste evoluții, CMA emite acum o ITC [invitație la comentarii] pentru a determina dacă parteneriatul Microsoft/ OpenAI, inclusiv evoluțiile recente, a dus la o situație relevantă de fuziune și, în caz afirmativ, impactul potențial asupra concurenței."

Investigația propusă ar urma să analizeze dacă Microsoft deține "controlul de facto" asupra OpenAI, a precizat CMA. Procesul agenției începe, de obicei, cu o invitație la comentarii, urmată de lansarea unei investigații în prima fază și, dacă este necesar, de o investigație aprofundată în faza a doua.

Citește și: India este în plină expansiune cu consecințe uriașe pentru planetă

Citește și: Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale din 2024!

Citește și: Parisul vrea să perceapă o taxă de parcare de 18 euro pentru SUV-uri?