Salariații cu copii cu vârsta de până la 11 ani ar putea beneficia de telemuncă. Klaus Iohannis a promulgat legea.

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 iul 2023, 14:11

Angajații care au copii cu vârstă de până în 11 ani vor avea dreptul să lucreze de acasă.

Sursa: pixabay.com

Angajații care au copii cu vârstă de până în 11 ani vor avea dreptul să lucreze de acasă.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care salariații cu copii de până la 11 ani vor putea beneficia de telemuncă. La câte zile vor avea aceștia dreptul?

Salariații cu copii vor avea dreptul la telemuncă

Joi, 20 iulie, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Legea promulgată prevede că, la cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

Citește și: Ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei! Câți bani vor primi acești români

Potrivit Legii, „la cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții”. 

În cazul în care ambii părinți sau reprezentanţi legali ai copiilor sunt salariați, cererea va fi însoțită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal. Din declarație trebuie să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, angajatul nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Astfel, salariații care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiții au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului, mai prevede legea promulgată.

Citește și: Guvernul României vrea interzicerea produsele cu tutun încălzit cu arome. Ce prevede noua Ordonanță de Urgență?

Salariații care au în întreținere copii cu vârsta până la 8 ani pot beneficia de telemuncă 4 zile pe lună

În iunie 2023, Camera Deputaţilor a votat în unanimitate un alt proiect de lege pentru completarea Codului muncii. Astfel, se stipulează în proiectul de lege menționat, salariații care au în întreținere copii cu vârsta până la 8 ani pot beneficia de telemuncă 4 zile pe lună. Angajații pot beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, una dintre inițiatoarele proiectului de lege, spunea că: „Este una din inițiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susținere a demografiei, a natalității şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”.

Aceasta a mai declarat că: ”proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”.

Sursă: hotnews.ro