Salariații pot munci de acasă câte patru zile pe lună. Iată condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Autor: Bianca Vidoi

Salariații pot munci de acasă câte patru zile pe lună

Sursa: Unsplash

Legea prin care salariații pot munci de acasă câte patru zile pe săptămână a fost promulgată de Klaus Iohannis la data de 20 iulie 2023.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care salariații pot munci de acasă câte patru zile pe săptămână, în completarea Codului Muncii. Iată condiția pe care trebuie să o îndeplinească.

Citește și: Pentru ce categorie de angajați ar putea crește salariile de la 1 septembrie 2023! Câți bani ar putea primi românii

Salariații pot munci de acasă câte patru zile pe lună

Salariații ce au în grija lor copii cu vârsta de până la 11 ani pot munci de acasă câte patru zile pe lună. „La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, este notat în actul normativ, potrivit romaniatv.net.

Proiectul de lege prevedea inițial ca doar părinții ce au în grija lor copii de 8 ani să poată beneficia de telemuncă patru zile pe săptămână, însă deputații au decis să majoreze vârsta în cazul copiilor, aceasta ajungând până la 11 ani. 

În cazul în care ambii părinți au în grijă un copil sub vârsta de 11 ani, atunci când vor prezenta cererea va fi necesară și adăugarea unei declarații pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii

în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Legea promulgată mai prevede și ca salariații să dispună de toate condițiile necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului, în cazul în care activitatea lor poate să fie desfășurată în aceste condiții, cu excepţia situaţiilor

în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii. 

Citește și: Guvernul Ciolacu pregătește noi taxe. Vor avea de suferit cei care dețin mai multe locuințe

Noi măsuri pentru susținerea familiilor cu copii mici

Prevederile unei directive europene au dus la elaborarea unui proiect ce își dorește reducerea TVA-ului la 5% pentru dispozitivelor de fixare în scaune ale copiilor în automobile.

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor recomandă această măsură, adăugând că cei mici nu beneficiază de aceeași șansă la siguranță în toate țările europene, dând ca și exemplu țara noastră, unde rata mortalității a copiilor în accidente rutiere este de 10 ori mai mare față de țări precum Norvegia.

Această cotă a TVA-ului se dorește modificată și pentru produsele alimentare concepute special pentru copiii mici, mai exact pentru laptele pentru sugari cu peste 10% grăsimi, legumele fin omogenizate pentru copii sau de preparatele alimentare compuse omogenizate în care se regăsesc legume, carne, pește, fructe.

România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuți și creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani. Având în vedere această situație, este necesară luarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul natalității ”, notează inițiatorii acestui proiect de lege, relatează fanatik.ro

Citește și: Se propune ca voucherele de vacanță să dispară! Peste 1 milion de bugetari riscă să rămână fără tichetele de 1.450 de lei

 

Taguri: