Salariații vor avea parte de patru zile libere cu ocazia Paștelui! Când va avea loc minivacanța

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 dec 2022, 04:10

Salariații vor avea parte de patru zile libere cu ocazia Paștelui! Când va avea loc minivacanța

Sursa: PixaBay

Anul acesta, salariații din sectorul de stat, dar și cei din sectorul privat, vor avea parte de o minivacanță de Paște, adică de patru zile libere în a doua jumătate a lunii aprilie.

De ceva timp s-a decis că liberele legale de Paște care se dublează, adică acordate și pentru Paștele catolic, și pentru cel ortodox, se recuperează în viitor. Cei care trebuie, din cauza domeniului, să lucreze în aceste zile, trebuie să fie răsplătiți de către angajator.

Angajații vor primi patru zile libere de la stat, cu ocazia Paștelui

Anul acesta, zilele libere cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic sunt 15 aprilie - Vinerea Mare și 17, 18 aprilie - prima şi a doua zi de Paşte. În schimb, sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt 22 - Vinerea Mare, 24 şi 25 aprilie - prima şi a doua zi de Paşte.

Așadar, salariații din România, fie că sunt catolici sau ortodocși, vor primi o minivacanță de patru zile cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Citeste si: Vacanța de primăvară 2022. Când începe vacanța și câte zile libere vor avea, de fapt, elevii în vacanța de Paște 2022

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din 2020, salariaţii care beneficiază de zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze liberele pe care le-au primit în plus, pe baza unui program decis de angajator. Dacă angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu va mai fi cazul ca liberele dublate să fie recuperate.

Cu toate că în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să lucreze chiar şi de Paşte. Mai precis, este vorba despre angajații din unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Citeste si: Ce nu ai voie de niciun fel să faci în Postul Paștelui! E mare păcat!

În acest gen de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să primească un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.