Salarii cu 50% mai mari pentru anumite categorii de bugetari. În ce domenii au fost anunțate creșteri salariale în perioada următoare

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 08 aug 2023, 00:20

Salarii cu până la 50% mai mari pentru bugetari 

Sursa: shutterstock.com, unsplash.com

Vești bune pentru anumite categorii de bugetari. Autoritățile au anunțat că iau în calcul creșteri salariale chiar și cu 50% în perioada următoare. Ce români ar putea încasa mai mulți bani de la stat?

Un proiect de OUG care se află în dezbatere publică prevede o creștere salarială de până la 50% pentru anumiți bugetari. Cine ar urma să primească mai mulți bani în următoarea perioadă?

Creșteri salariale de până la 50% pentru bugetari

Autoritățile au anunțat că iau în calcul creșterea salariilor de bază cu până la 50% pentru bugetarii implicați în proiectele cu fonduri europene.

Este vorba despre personalul din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele care sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, precum și personalul care este implicat în implementarea mecanismului de redresare și reziliență. Aceste creșteri salariale sunt menționate într-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), potrivit avocatnet.ro. 

Aceste creșteri fac referire atât la salariile acestor categorii de bugetari, cât și la creșterea soldelor de funcție sau a indemnizațiilor de încadrare.

În forma actuală a legii sunt prevăzute creșteri salariale doar pentru bugetarii care lucrează pe proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, iar în cazul acestora, creșterile salariale ar fi de 35%, nu 50%, așa cum propune acum noul proiect de lege.

Mai mulți bani din partea statului ar putea să primească și personalul Direcției generale de control financiar preventiv, acești angajați urmând că primească un salariu cu până la 25% mai mare. 

„Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, este precizat în proiectul de lege.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Creșterea pensiilor cu 10% și un ajutor pentru plata facturilor la energie, pe timp de iarnă! Anunțul făcut de Ministrul Muncii

De ce se dorește creșterea salariului pentru bugetarii care sunt implicați în proiectele cu fonduri europene?

Motivul pentru care se dorește creșterea salariilor pentru acești bugetari este pentru a-i determina pe aceștia să se ocupe în continuare de proiectele în care sunt implicați și să nu fie tentați, din cauza banilor, să își schimbe jobul.

„Nu se asigură premisele unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune, există un risc extrem de ridicat la nivelul migrării personalului înalt calificat fie către instituțiile publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie

către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”, se arată în proiectul de lege.

Pentru ca bugetarii care activează în aceste domenii să primească mai mulți bani în perioada imediat următoare este nevoie ca proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Abia după ce se va întâmpla acest lucru propunerile de majorări salariale vor intra în vigoare, iar bugetarii vor încasa salarii mai mari. 

Autoritățile au precizat că majorarea salariilor pentru bugetarii care sunt implicați în proiecte cu fonduri europene se aplică direct proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect. 

Citeste si: Noi reguli pentru angajările la stat. Cum se vor organiza concursurile de recrutare și ce acte sunt necesare pentru înscriere