Salarii profesori 2023: Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

Autor: Bianca Vidoi

Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

Sursa: Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Salarii profesori 2023. Profesorii au intrat în grevă luni dimineață, acesta fiind cel mai amplu protest în Educație din ultimii 18 ani.

Salarii profesori 2023. După o rundă de negocieri eșuate realizate duminică, profesorii au decis să iasă joi pe străzile Bucureștiului pentru a cere o majorare a salariilor, iar sindicaliștii susţin că au participat circa 15.000 de persoane.

Citește și: Grevă profesori 2023: Sindicatele au respins oferta Guvernului! Ce se întâmplă de luni, 29 mai 2023?

Cât câștigă în prezent un profesor debutant?

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a discutat despre veniturile actuale ale cadrelor didactice. În prezent, personalul nedidactic al unei unități de învățământ ajunge la un salariu de 2.000 de lei, iar venitul lunar al unui profesor debutant al unui ajunge la 2.580 de lei, la care se mai adaugă și alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei.

Un profesor de gradul didactic I ce lucrează în unitățile de învățământ de peste 25 de ani primește lunar 3.800

de lei, în timp ce un profesor ce se apropie de sfârșitul carierei profesionale poate ajunge să primească un salariu net de 4.200 – 4.500 de lei. Greva de luni, 22 mai 2023, a început în urma unor negocieri eșuate dintre sindicate și Guvern.

Guvernul a propus acordarea unui stimulent de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți și bonusuri pentru cadrele didactice ce sunt titulare în zone defavorizate.

S-a promis și majorarea salariilor profesorilor prin noua lege a salarizării, un proiect ce ar trebuie să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie și ce va fi prezentat în Parlament la 1 septembrie. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sindicaliștii au refuzat această ofertă oferită de Guvern, cerând propuneri concrete. „Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva (de stimulente – n.r.), nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă”, a spus Marius Nistor, potrivit libertatea.ro

Citește și: Klaus Iohannis, primul mesaj pentru profesori, elevi și părinți de la începutul grevei generale: „Solicitările dascălilor sunt întemeiate”

Ce majorări cer sindicatele?

Sindicatele de învățământ doresc ca salariul lor să fie în conformitate cu importanța socială a muncii lor, astfel încât suma pe care un profesor debutant ar trebui să o primească să fie cel puțin egală cu salariul mediu brut pe economie, adică să pornească de la 4.000 de lei. De altfel, sindicatele mai cer ca orele suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic ă fie plătite, iar salariile plătite din fonduri publice să fie indexate cu rata inflației.

Acestea nu sunt singurele cereri pe care sindicatele de învățământ le au, acestea mai doresc sporuri, dar și decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat-, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ. 

Citește și: „Una e dascălul și alta e comerciantul de cunoștințe”. Dan Negru, de partea profesorilor care își fac meseria cu pasiune, în ciuda salariilor mici