Salariile profesorilor se majorează considerabil. Ministrul Educației promite salarii medii în învățământ de 9300 de lei

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 apr 2023, 05:10

Majorare salarii profesori

Sursa: Pixabay

Vești bune pentru profesori! Salariile acestora vor fi majorate cu 43% începând din luna septembrie 2023. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Salariile profesorilor se majorează considerabil! Începând din luna septembrie 2023, profesorii ar urma să încaseze salarii majorate cu 43%. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus că salariul mediu în învățământ va ajunge la 9300 de lei odată cu luna septembrie.

Citeste si: Este oficial: Valoarea tichetelor de masă crește începând cu 1 iulie 2022. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Majorarea salariilor profesorilor 

Ministrul Educației anunță creștere salarii profesori
[Sursa: Facecook Sorin Cîmpeanu]

Luna septembrie 2023 ar trebui să aducă majorarea salariilor profesorilor cu 43% potrivit anunțului făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunțat că începând cu luna septembrie salariul mediu în învățământ va ajunge la 9300 de lei.

Măsura face parte dintr-un proiect mai amplu ce are ca scop reformarea sistemului de învățământ. Una dintre măsurile cuprinse în acest proiect se referă la majorarea cu 43% a salariilor profesorilor. 

Un profesor stagiar în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediu pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe. Acum, salariul mediu în învățământ e de 6.500 de lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional că altfel dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, referitor la majorarea salariilor profesorilor

Salariile profesorilor, majorate cu 43% 

Cuantumul majorării salariilor profesorilor odată cu intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, ce au ca scop reformarea sistemului educațional, ar urma să fie de 43%.

Ceea ce înseamnă că un salariu mediu în învățământ va ajunge la suma de 9300 de lei, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu care își dorește ca toată lumea să înțeleagă că „ educația stă la baza tuturor lucrurilor„. 

„Creșterea de 43% va aduce salariul mediu în educație la 9300 de lei. De la 6.500 la 9.500 de lei. Aceasta este creșterea de 43% prevăzută în legea educației, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Este un obiectiv fără de care toate celelalte prevederi referitoare la atractivitatea profesiei didactice rămân fără sprijinul esențial. Vom vedea în ce măsură, noi, clasa politică, vom fi în măsură să înțelegem acest lucru”  - a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Când se vor majora salariile profesorilor 

Referitor la momentul când va intra în vigoare majorare salariilor profesorilor, majorare care va fi în cuantum de 43% potrivit proiectului ce cuprinde noi legi menite să reformeze sistemul de învățământ, ministrul Educației a făcut următorul anunț:

„Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației”.

Ceea ce înseamnă că profesorii mai au de așteptat încă un an până vor intra în posesia salariilor majorate cu 43%, așa cum prevede proiectul referitor la Legiile Educației, proiect ce se află zilele acestea în dezbatere publică. 

Această creștere a salariilor profesorilor va avea un impact majorat asupra bugetului de stat, așa cum a menționat și ministrul Educației. 

„Impactul este, repet, extrem de mare. Această creștere a salariilor are o pondere de 25% din totalul impactului bugetar pe legea învățământului preuniversitar, iar legea învățământului preuniversitar are un impact bugetar de mult peste 80% din totalul impactului. Cu alte cuvinte, învățământul superior este undeva la 12-13%, restul este impact bugetar pentru învățământul preuniversitar.„ 

Surse: liberatea.ro; știrileprotv.ro