Salariile și plățile în numerar ar putea fi interzise! Cine poate face excepție de la această regulă

Editor Web: Redactia KANAL D
Actualizat: 05 feb 2024, 04:20

Cine poate face excepție de la această regulă

Sursa: PixaBay

Un proiect de lege ce urmează să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial prevede eliminarea salariului în numerar și a plăților de același fel la comercianți.

Un proiect de lege care modifică și completează acte normative pentru sporirea incluziunii financiare este aproape de votul în Parlament după ce a primit aviz favorabil la toate comisiile competente.

Salariile și plățile în numerar ar putea fi interzise

Dacă va fi votat de Camera Deputaților, proiectul de lege ar putea intra în vigoare în 180 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, finanțe și bănci,  plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Citește și: Salariații vor putea avea acces la platforma Revisal pentru a-și descărca adeverința de vechime

Cine poate fi exceptat de la lege

Conform definiției din articolul 4 litera e) din Legea nr. 258.2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, personalul din sectorul de apărare națională, odine publică și siguranță naționale pot face și ele excepție.

Conform articolului 4 din Legea 258/2017, este consumator vulnerabil: „e) consumator vulnerabil din punct de vedere financiar- consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie”

.

Conform prevederilor Legii BASS nr. 369/2022, salariul mediu brut pe economie pentru anul 2023 este de 6.789 de lei.

Citește și: Veste bună pentru pensionari: Anumite persoane urmează să primească mai mulți bani la pensie. Se cere recalcularea pensiilor speciale

Comisia de buget, finanțe și bănci a eliminat articolul care prevedea următoarele: „Începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituţiile publice au obligaţia să asigure încasările în numerar doar prin unităţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C.

- S.A., prin Compania Naţională „Poşta Română”- S.A., prin intermediul altor instituţii de credit şi prin servicii automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote şi monede, pe bază de convenţii încheiate cu persoanele abilitate, cu condiţia asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operaţiuni, astfel încât încasările şi plăţile în numerar să fie efectuate în condiţii de siguranţă, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare”.

 

 

Taguri: