Salariu de aproape 7.000 de lei. Ce meserie este la mare căutare

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 21 nov 2022, 05:50

Fermierii spun că nu mai au cu cine să lucreze câmpurile. Tinerii nu vor să lucreze în agricultură şi preferă să plece în străinătate.

Agricultorii români se plâng că se confruntă cu o criză de forţă de muncă, mai ales de muncă specializată. Asta în ciuda faptului că salariile au crescut substanţial în ultima perioadă.

Citeste si: Vestea momentului pentru toţi românii! Florin Cîţu a anunţat reduceri de taxe: "Bani în buzunarele românilor acum"

Salariu de aproape 7.000 de lei. Ce meserie este la mare căutare

Fermierii spun că deşi sunt dispuşi să ofere salarii de 6.000- 7.000 de lei pe lună, candidații la astfel de locuri de muncă nu se înghesuie. Tinerii tind să plece în străinătate, unde în acelaşi domeniu, salariul porneşte de la minimum 2.000 de euro. 

În consecință, țara noastră a ajuns la ora actuală să mai confrunte cu o criză, pe lângă toate celelalte. Este vorba de criza tractoriștilor.

Citeste si: Se dau 3.000 de euro de persoană. Sute de oameni s-au înscris deja. Cine sunt cei care vor primi banii

Meseria de tractorist nu mai este sub nicio formă ce a fost o dată. Acum implică un volum semnificativ de cunoștințe tehnice pentru că și tractoarele s-au modernizat foarte mult în ultimul deceniu. La ora actuală, bordul unui utilaj agricol are ecrane tactile, multe butoane şi un joystick.

Un astfel de tractor, care costă între 200.000 şi 400.000 de euro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, a explicat Valentin Jecu, fermier din comuna buzoiană Râmnicelu, pentru  Adevărul.

Valentin Jecu a dezvăluit că a investit în tractoare și combine moderne peste un milion de euro. 

”Spre exemplu, când pregătim patul germinativ, setăm viteza la 9 km/h.  Am dat punctul a, apoi, b, setăm o linie de ghidare, apoi dăm play. Viteza de deplasare pentru a semăna usturoiul se face cu 1,3 km/h, deci nu putem să mergem mai repede. ”, a adăugat fermierul de la manșa unui tractor de ultimă generație.

Citeste si: Peste 300 de lei în plus la salariu! Anunțul momentului pentru angajații din România. Florin Cîțu a găsit soluția

„Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, spune Adrian Dochia, operator utilaj agricol.

Deşi se oferă salarii atractive, românii preferă să plece în străinătate pentru bani mai mulți. Tot mai mulţi fermieri se plâng de lipsa forţei de muncă.

„E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, declară Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.