Salariu minim de 3.000 de lei de la 1 iunie. Ce români sunt vizați de această mărire

Autor: Madalina Maftei

Veste îmbucurătoare pentru români. De la 1 iunie, angajatorii din agricultură și industria alimentară sunt obligați să le plătească angajaților un salariu minim de 3.000 de lei și taxe salariale reduse.

Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează ca salariul mediu brut în domeniul agricol să fie de minimum 3.000 de lei pe lună, însă aceasta nu este singura veste bună, notează realitateatv.net.

Cresc salariile românilor care lucrează în agricultură 

Tot de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550

lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, mai precizează sursa citată.

Măsura vizează și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750

de lei. 

Angajatorii din cele două domenii menționate sunt obligați să plătească între 1 iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute azi în Monitorul Oficial. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.  

Citeste si: Este oficial: Salariul minim crește începând de astăzi! Guvernul va aproba miercuri Ordonanța de Urgență

Ce angajatori sunt vizați? Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:

  • cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
  • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • 014 creșterea animalelor;
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
  • 016 activități auxiliare agriculturii şi activități după recoltare;
  • cod CAEN 10: industria alimentară.

Citeste si: Faci comenzi online? Curierii sunt obligați să te raporteze la ANAF dacă faci ASTA la recepționarea comenzii. O nouă măsură a fost introdusă în Codul Fiscal

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”