Comparativ cu anul trecut, românii au salarii mai mari acum, însă se produc constant scăderi ale salariilor, de la o lună la alta.
Salariul mediu a scăzut de la o lună la alta
În luna august a acestui an, salariul mediu a scăzut cu 34 de lei, comparativ cu luna iulie. Astfel, salariul mediu a scăzut de la 4.565 la 4.531 de lei.
Totodată, începând cu data de 1 octombrie s-a aplicat creșterea salariului minim pe economie. Cu toate acestea, măsurile fiscale presupun introducerea unor noi impozite și mărirea celor existente.
Începând cu luna aceasta, angajații încasează salariul minim de 2.079
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cine sunt românii plătiți cel mai bine
Românii care câștigă în prezent cel mai bine sunt cei din domeniul IT, salariul acestora ajungând și depășind chiar 10.000 de lei. La polul opus se află angajaţii din Horeca, și anume care lucrează în hoteluri şi restaurante, unde cele mai mici salarii pornesc de la 2.500 de lei.
În ceea ce privesc creşterile salariale, cele mai mari sunt înregistrate în transporturi, asigurări, extracţia de metale, petrol şi gaze.
Față de anul trecut, în luna august a acestui an, salariul mediu net a crescut cu 15,2%.A crescut salariul minim, dar angajații sunt nemulțumiți
Având în vedere că valoarea brută a salariului mărit este de 3.300 de lei, angajatorii trebuie să plătească taxe pentru acești bani, ceea ce aduce nemulțumiri.
Astfel, din cei 3.300 de lei, vor fi achitate taxe în valoare de 1.291 de lei.
„Dacă mai ai niște sporuri sau tichete de masă, atunci faptul că ei au pus impozite la tichete de masă și la sporuri, practic ți-a scăzut salariul.(...) Crescând toate impozitele, de fapt, acum salariul minim este mai mic decât înainte. Tot ce e mai mare sunt doar impozitele pe salariul minim.”, a explicat politicianul Vlad Gheorghe, pe TikTok.