Salariul mediu net este în scădere. Cine sunt angajații care au primit, însă, mai mulți bani

Author: Laura Macovei
Actualizat: 12 oct 2023, 21:11

Salariul mediu net este în scădere. Cine sunt angajații care au primit, însă, mai mulți bani

Sursa: PixaBay

Deși inflația a scăzut, prețurile sunt în continuare ridicate, iar românii nu își mai permit nici măcar un trai decent din salariile primite de la angajatori.

Comparativ cu anul trecut, românii au salarii mai mari acum, însă se produc constant scăderi ale salariilor, de la o lună la alta. 

Salariul mediu a scăzut de la o lună la alta

În luna august a acestui an, salariul mediu a scăzut cu 34 de lei, comparativ cu luna iulie. Astfel, salariul mediu a scăzut de la 4.565 la 4.531 de lei. 

Totodată, începând cu data de 1 octombrie s-a aplicat creșterea salariului minim pe economie. Cu toate acestea, măsurile fiscale presupun introducerea unor noi impozite și mărirea celor existente. 

Citește și: Ce se va întâmpla cu persoanele care au cotizat 35 de ani la stat? Care sunt perspectivele sumbre legate de pensiile românilor

Începând cu luna aceasta,  angajații  încasează  salariul minim  de 2.079

de lei net. Înainte ca Guvernul să adopte această măsură, salariații primeau 1.898 de lei. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cine sunt românii plătiți cel mai bine

Românii care câștigă în prezent cel mai bine sunt cei din domeniul IT, salariul acestora ajungând și depășind chiar 10.000 de lei. La polul opus se află angajaţii din Horeca, și anume care lucrează în hoteluri şi restaurante, unde cele mai mici salarii pornesc de la 2.500

de lei.

În ceea ce privesc creşterile salariale, cele mai mari sunt înregistrate în transporturi, asigurări, extracţia de metale, petrol şi gaze. Față de anul trecut, în luna august a acestui an, salariul mediu net a crescut cu 15,2%. 

A crescut salariul minim, dar angajații sunt nemulțumiți

Având în vedere că valoarea brută a salariului mărit este de 3.300

de lei, angajatorii trebuie să plătească taxe pentru acești bani, ceea ce aduce nemulțumiri.

Citește și: Câți bani i-a oferit Gigi Becali fostului portar Helmut Duckadam, în 2020: “Gigi Becali are un stil al lui. Nu te dă afară, îți dai tu singur demisia”

Astfel, din cei 3.300 de lei, vor fi achitate taxe în valoare de 1.291 de lei.

„Dacă mai ai niște sporuri sau tichete de masă, atunci faptul că ei au pus impozite la tichete de masă și la sporuri, practic ți-a scăzut salariul.(...) Crescând toate impozitele, de fapt, acum salariul minim este mai mic decât înainte. Tot ce e mai mare sunt doar impozitele pe salariul minim.”,  a explicat politicianul Vlad Gheorghe, pe TikTok. 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.