Salariul minim ar putea să crească cu 273 de lei! Varianta propusă de antreprenori pentru creșterea salariul minim

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 28 mai 2024, 13:06

Antreprenorii cer mărirea sumei deduse de statul român de la 200 la 300 de lei.

Sursa: Ziarul de Iași

Premierul Marcel Ciolacu anunță majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei din iulie, declanșând controverse politice și îngrijorări economice legate de inflație și stabilitatea bugetară.  

În plină campanie electorală, premierul României a anunțat majorarea salariului minim brut de la 3.300 la 3.700 de lei, o creștere de 400 de lei, începând cu luna iulie. Această decizie a stârnit controverse puternice între partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, fiecare acuzându-se reciproc de lipsă de consultare și de măsuri populiste.

Salariul minim crește de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a susținut ferm că această măsură a fost decisă în cadrul coaliției încă din 15 decembrie, fără a exista alte discuții sau dezacorduri pe această temă.

„O decizie luată pe 15 decembrie în Coaliție de noi toți. Să fie mărit la 1 iulie la 3.700. Nu mi-aduc aminte să fi fost altă decizie. Cu alte cuvinte, eu am respectat această decizie”, a declarat premierul.

Pe de altă parte, liberalii, prin vocea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, au criticat anunțul făcut de premier, subliniind că nu au fost consultați în prealabil.

„Au cerut această măsură că în cuantumul acesta de 400 lei cu cât crește salariul minim- 300 lei să fie neimpozabili, în situația aceasta pot să suporte măsura”, a declarat Ciucă.

În fața acestei obligații de majorare a salariilor pentru angajații plătiți cu salariul minim, antreprenorii au venit cu o propunere de compromis pentru a atenua impactul asupra bugetelor firmelor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că patronatele au sugerat creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, astfel încât povara fiscală să fie mai ușor suportată.

Citește și: Marele handbalist Ștefan Birtalan s-a stins din viață la 75 de ani

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Primele declarații oferite de Miodrag Belodedici după ce a rămas fără permis de conducere! Fostul mare fotbalist a fost oprit de Poliție chiar după meciul Generației de Aur

Antreprenorii au cerut creșterea sumei deduse

Cu cei 300 de lei scutiți de taxe și impozite, salariul net încasat de angajați va crește efectiv cu 273 de lei, o măsură menită să atenueze povara fiscală asupra companiilor și să ofere un beneficiu concret angajaților.

Totuși, această majorare a salariului minim nu vine fără consecințe economice. Economiștii avertizează că o creștere a salariilor poate duce la o creștere a prețurilor în magazine.

„Crescând salariul, automat costul companiilor se majorează. Automat prețul de vânzare al produselor crește. O creștere a salariului duce la creșterea inflației” a explicat economistul Adrian Codîrlașu.

Tensiunile politice din cadrul coaliției au fost agravate de reacțiile liberale care solicită Guvernului să impună o limită pentru cheltuielile ministerelor și instituțiilor din subordinea Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns tăios, refuzând să accepte ca activitatea Guvernului să fie decisă în coaliția politică, făcând referire la experiența guvernării anterioare cu PNL și USR.

„Nu o să accept că activitatea Guvernului să fie decisă în Coaliție politică pentru că ne întoarcem la experiență Coaliției PNL-USR”, a declarat premierul.

Liberalii au subliniat importanța coaliției pentru funcționarea guvernului și au reiterat necesitatea măsurilor de austeritate în ministere, având în vedere că deficitul bugetar a depășit 3% din Produsul Intern Brut în primele patru luni ale anului, iar datoria publică a trecut de 52% din PIB.