Salariul minim ar putea să nu mai fie impozitat. 1,6 milioane de români ar putea să primească mai mulți bani în fiecare lună

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 mar 2023, 02:50

Slariul minim ar putea să nu mai fie impozitat

Sursa: Istock

Liderii Coaliției au venit cu o nouă propunere în ceea ce privește sectorul economic. Aceștia au căzut de acord asupra taxelor zero în ceea ce privește salariul minim din România. Cu toate acestea, pentru a se materializa, este nevoie de o ordonanță de urgență.

Liderii Coaliției de guvernare au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește impozitarea salariului minim. Aceștia au decis ca salariile minime să nu mai fie impozitate, dar este nevoie de o ordonanță de urgență în acest sens.

Conform euronews.ro, peste 1,6 milioane de români vor avea de câștigat, dacă acest lucru se va aplica. Aceștia vor primi în plus suma de 133 de lei, iar, într-un an, impactul salarial va fi de două miliarde de lei.

Mai mult decât atât, liderii Coaliției au mai decis să aplice deduceri fiscale pentru salariații al căror venit brut este de maximum 4.500 lei.

De asemenea, Coaliția a venit cu mai multe propuneri. Acestea urmează să intre în vigoare începând cu anul 2023 și, printre acestea, se numără: eliminarea impozitului specific în HoReCa, scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi, creșterea impozitului în ceea ce privește casele și apartamentele și, nu în ultimul rând, creșterea TVA-ului la 19% la băuturile care conțin zahăr.

Citeste si: La ce salarii vor putea ajunge românii, după ce salariul minim european va fi introdus

Marcel Ciolacu susține că vrea ca și în România să existe impozitarea progresivă

Marcel Ciolacu susține că și în România ar trebui să existe impozitarea progresivă care să se aplice pensiilor speciale și salariilor care depășesc salariul lui Klaus Iohannis.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„M-am săturat. S-au rezolvat pensiile speciale în 30 de zile.

Eu nu am pensie specială. Cred că, în zona de pensii speciale, ne-a spus şi CCR, trebuie venit cu o impozitare progresivă, în funcţie de venit şi să închidem acest subiect în România.

Eu, personal, Marcel Ciolacu, am provocat o discuţie în interiorul coaliţiei, dar şi în spaţiul public, în ceea ce priveşte Codul Fiscal.

Citeste si: Salariul minim brut va crește cu cel puțin 650 de lei în următoarea perioadă. Măsura face parte dintr-un proiect privind reducerea inegalităților și a sărăciei

De ce? Pentru că, în acest moment, este o diferenţă imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% şi impozitarea capitalului. Fiindcă toată pandemia şi efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici şi pensionari(..) Cel mai scump preţ l-au plătit cei cu boli cronice şi este evident că statul trebuie să intervină”, a spus acesta, conform romaniatv.net.

„Asta este realitatea în acest moment, sunt excepţii peste excepţii.

Jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii, dacă ai un angajat, ai 1%, dacă ai trei angajaţi, ai 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua într-un stat normal cu aşa ceva.

Dorim să facem acest lucru? PSD este partener la acest lucru. Nu dorim să facem acest lucru? Le urăm succes şi să vină cu variantele cele mai bune pentru România, dar eu nu pot să nu observ că toate ţările economice dezvoltate au un sistem de impozitare progresiv”,  a mai spus Marcel Ciolacu.

 

Taguri: