Salariul minim brut va crește cu cel puțin 650 de lei în următoarea perioadă. Măsura face parte dintr-un proiect privind reducerea inegalităților și a sărăciei

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 mar 2023, 00:15

Majorarea salariului minim în România

Sursa: pixabay

Salariul minim brut va crește cu cel puțin 650 de lei în următoarea perioadă conform unei directive europene pe care și România va trebui să o aplice.

Vești bune pentru români! Salariul minim brut ar putea crește cu cel puțin 650 de lei în următoarea perioadă, conform unei directive europene pe care și România va trebui să o pună în aplicare.

Salariul minim brut va fi majorat

Salariul minim brut din România ar putea fi majorat în următoarea perioadă cu cel puțin 650 de lei conform unei directive europene care are ca scop reducerea inegalităților și a sărăciei în rândul persoanelor care lucrează.

În România, calculul actual pornește de la un salariu mediu brut de 6.401 lei în luna martie a acestui an, conform Institutului Național de Statistică (INS) și un minim brut de 2.550 lei. 

Conform criteriilor Directivei, salariul minim brut ar trebui să ajungă, în România, la cel puțin 3.200 de lei, scrie euronews.ro.  

Președinția Consiliului European și Parlamentul European au ajuns la o înțelegere cu privire la directiva europeană referitoare la salariul minim în Uniunea Europeană, urmând acum ca aceasta să primească votul formal în ambele instituții.

Apoi se poate vorbi de data la care salariul minim brut din România va fi majorat cu cel puțin 650 de lei. 

Citeste si: Este oficial: Românii primesc bani de la stat în perioada 20 -24 iunie 2022. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de ministrul Marcel Boloș

Cât este salariul minim în România în prezent

De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private din România.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună. 

Salariile bugetarilor cresc de la 1 iulie 2022

Salariile bugetarilor din România vor crește începând cu data de 1 iulie 2022, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Majorarea salariilor bugetarilor a fost fost luată de Coaliția de guvernare și face parte dintr-un pachet amplu de beneficii economice și sociale menite să vină în sprijinul românilor începând cu data de 1 iulie 2022.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Anunțul a fost făcut de premierul României, Nicolae Ciucă și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Creșterea salariilor bugetarilor nu este singura măsură care va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022. Măsura creșterii salariilor angajaților din mediul public face parte dintr-un pachet amplu de măsuri sociale și economice  „Sprijin pentru România„, în valoare de 1.1 miliarde de euro. 

Cu cât vor crește salariile bugetarilor 

Conform proiectului Coaliției de guvernare, sumele cu care vor fi majorate salariile bugetarilor vor fi diferite și nu toți angajații din sistemul public vor beneficia de aceasta majorare. 

Cu cât vor crește salariile bugetarilor   

Proiectul Coaliței de guvernare prevede o creștere a salariilor bugetare cu sume cuprinse între 100 și câteva sute de lei. 

De exemplu, bugetarii care încasează un salariu de 2500 de lei vor primi de la data de 1 iulie 2022 suma de 150 de lei în plus la salariu. 

Bugetarii care încasează un salariu de 5000 de lei vor primi de la data de 1 iulie 2022 un salariu majorat cu suma de 300 de lei. 

Citeste si: Este oficial: Pensionarii vor primi un ajutor de 700 de lei de la stat începând cu 1 iulie. Aceasta nu este singura veste bună anunțată de Guvern. Vezi ce alte beneficii vor intra în vigoare

Bugetarii care vor beneficia de creșterea salariului sunt, conform proiectului Coaliției de guvernare, următorii:

- personalul TESA 

- polițiștii 

- profesorii 

Pe lângă majorarea salariilor bugetarilor, premierul României a anunțat și aprobarea altor măsuri sociale și economice care fac parte din programul „Sprijin pentru România„ și care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022